Hardware | Intel | Procesory

Intel opět odkládá 10nm výrobní proces. Reálně s ucelenou řadou nových procesorů počítejme až v roce 2020

Nový výrobní proces založený na 10nm technologii nasadí Intel naplno až v létě příštího roku. Prozradil to v posledním konferenčním hovoru s investory, který proběhl po zveřejnění finančních výsledků za poslední čtvrtletí. Znamená to další odklad zavedení nového výrobního procesu, který měl být podle původních plánů standardem už v roce 2015, upozornil web TechpowerUP.

a3fe072a-6198-4f72-ad1a-e4cf351f1473
Deset let starý plán Intelu s nasazováním nových technologií výroby čipů. Realita se od něj bohužel dost vzdálila

Pokud se hromadná výroba nových procesorů rozjede až za rok, dostanou se první várky k výrobcům počítačů až v druhé půlce roku 2019. Zprvu to budou jen některé modely procesorů. S ucelenou řadou využívající novou 10nm technologii počítejme tedy až v roce 2020. Za předpokladu, že nedojde k dalšímu odkladu.

I to je důvod proč Intel s uvedením deváté generace svých procesorů Coffee Lake musel sáhnout ke kroku pouze přeznačit velkou část své aktuální nabídky a nové budou jenom osmijádrové procesory řady Core i9. Další problém ale představuje odložení nástupce dnešního soketu LGA2066, Intel uvedení této platformy přeplánoval právě až na rok 2020.

Problémy Intelu nahrávají konkurenci. AMD už pomalu rozjíždí výrobu pomocí 7nm výrobního procesu a první serverové procesory Epyc se dostanou k zákazníkům už na konci tohoto roku. Z kraje roku příštího bude tímto procesem vyrábět i nové procesory Ryzen do soketu AM4. Intel se vedle toho bude muset spoléhat na 14nm výrobu, která běží už od roku 2015.

Diskuze (33) Další článek: Chtěli byste používat internet bez Amazonu? Narazíte na problémy u spousty známých stránek a služeb

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,