Intel odsunul příchod procesoru Timna

Firma Intel oznámila odsunutí nástupu procesoru s kódovým označením Timna.
Firma Intel v pondělí oznámila odsunutí nástupu procesoru s kódovým označením Timna. Odložení je z druhého pololetí tohoto roku na první čtvrtletí roku 2001. Důvodem jsou známé problémy MTH čipu (South Bridge) při spolupráci s pamětí SDRAM. MTH část obvodu Timna byla převzata z čipsetu i820, kde se tyto problémy objevily. Intel podle svého vyjádření přepracuje MTH obvod Timna do jeho uvedení v příštím roce. Změněn má být přechod nativní podpory RDRAM k levnějším obvodům SDRAM.

Původní časový harmonogram, oznámený na přelomu dubna a května letošního roku, předpokládal uvedení prvních verzí procesoru Timna s taktem 600 a 667 MHz ve třetím čtvrtletí tohoto roku, v prvním čtvrtletí roku 2001 se měly objevit procesory Timna taktované na 700, 733 a 766 MHz.

Živě komentuje: Procesor Timna má být první PC v čipu, vyrobené firmou Intel. Jeho jádrem podle posledních informací má být Katmai jádro s L2 cache o velikosti 128 kB. Videoakcelerátorem má být stařičký obvod i752, který známe již z čipové sady i810.

A co konkurence? Již léta existuje Cyrix MediaGX procesor, vyráběný nyní firmou National Semiconductor. VIA Technologies připravuje obdobný čip s kódovým názvem Matthew. Nesmíme zapomenout ani na procesor Transmeta Crusoe TM5400, který mimo jiné aplikuje firma IBM do svého notebooku ThinkPad. Transmeta je známá svou strategií procesorů s minimální spotřebou při rozumném výkonu.

Z procesoru Timna mám upřímně řečeno zvláštní pocit. Myslím, že veřejnost začíná být unavena neustálými chybami v čipech Intelu a posouváním termínů. Tedy abych nekřivdil jen Intelu, posouvání termínů je časté i u jiných firem. V této době, kdy konkurence Intelu v sadách i procesorech šla do sebe a produkuje kvalitní elektroniku v oznámených termínech, Intel přešlapuje na místě. Připadá mi, jako kdyby si Intel vyměnil způsob chování se svou konkurencí. Timna měl do oficiálního uvedení ještě daleko a už se opravuje. Tudy asi cesta nevede.

Váš názor Další článek: Intel s novým čipsetem i820E

Témata článku: , , , , , , , , , ,