Intel odpovídá vlastním gigahertzem na krok AMD

Dle různých zdrojů na webu bude středa právě tím dnem, kdy Intel uvede svůj gigahertzový procesor.
Dle různých zdrojů na webu bude středa právě tím dnem, kdy Intel uvede svůj gigahertzový procesor. Podobně jako v případě AMD se ale bude více jednat o demonstrační kusovou záležitost.

AMD uvedlo ve spolupráci s výrobci počítačů Compaqem a Gateway gigahertzový Athlon ve vybraných sestavách. Tento procesor ale na volném trhu zatím není a lze jej tak v podstatě získat jen a pouze v rámci těchto sestav. Navíc i Compaq příliš nepropagují na svých stránkách 900 a 950MHz verze Athlonů, které jsou tak ještě v menších dodávkách než gigahertzové Athlony.

Pentium III 1GHz bude k dispozici v počítačích od Hewlett-Packardu a Dellu, kteří jsou tradičními dobrými partnery Intelu. Dell ostatně je jediným ze špičky výrobců počítačů, který zatím nepodporuje vůbec Athlony. Spolu s gigahertzovým procesorem by měly vyjít i 850 a 866 MHz verze. Ač může Intel nyní stanovit ceny v reakci na procesor AMD, nečekám nějakou výraznější odlišnost od stávajícího poměru cen. Tak jako tak bude cena obou gigahertzových procesorů obtížná a situace se zlepší až v době, kdy budou Intel i AMD tradičně upravovat ceny. Do té doby se bude více jednat o nějaká čísla na papíře, než reálné ceny.

AMD se podařilo výrazně zvednout ceny akcií po uvedení gigahertzového Athlonu, uvidí se, nakolik je gigahertzové Pentium III zase srazí dolů.

Diskuze (37) Další článek: Computer 4/00

Témata článku: , , , , ,