Intel | Procesory | Architektura

Intel načrtnul procesory pro příští roky. Mluví o nižší spotřebě i tisíckrát vyšším výkonu superpočítačů

  • Intel navnadil na procesory pro příští roky
  • Máme první informace i čipech Lunar Lake
  • Superpočítače do roku 2027 překročí ZFLOPS

I když jsme se letos v lednu na CESu dočkali spousty novinek od Intelu, tentokrát Intel na setkání s investory zveřejnil chystané novinky a hlavně plány do budoucna pro následující roky. Intel se po letech opět vrátil k rychlejšímu tempu inovací, k čemuž ho mimo jiné donutil nový šéf i velký návrat AMD. Co nás tedy v nejbližší době čeká od Intelu za nové čipy a technologie?

Počítačové procesory

2022: Raptor Lake a více jader

Intel v současnosti nabízí desktopové procesory Core 12. generace (Alder Lake-S), které přinesly spousty novinek v čele s hybridní architekturou výkonných a úsporných jader, podporou operačních pamětí DDR5 a rychlého rozhraní PCI Express 5.0.

3kSj9nHcX9MqJwzTjkh2uR.png

Nástupce v podobě řady Core 13. generace s označením Raptor Lake dorazí ještě letos a bude vyráběn technologií Intel 7 (10 nm). Čipy budou vycházet z Alder Laku, ale značně se zvýší počet úsporných jader. Zatímco současné maximum je 8+8 (výkonná a úsporná jádra), Raptor Lake budou mít maximální konfiguraci 8 výkonných a 16 úsporných jader. Procesory tak nabídnou až 24 jader, přičemž najednou zvládnou zpracovat až 32 vláken.

VQXZA5YZTZ5kFgKjxLmecS.png

Procesory Raptor Lake budou kompatibilní se stávajícím socketem pro čipy Alder Lake a to platí i pro varianty BGA, takže výrobci notebooků a podobných zařízení budou mít návrh a výrobu s novými procesory mnohem jednodušší. Čipy budou mít opět trochu vylepšené přetaktování a také možnost přídavného modulu pro akceleraci umělé inteligenci, který půjde osadit do slotu M.2.

Intel neprozradil, jaké změny se odehrají na straně architektury, ale slibuje zvýšení výkonu v až dvouciferných hodnotách. To bude nejspíše důsledek právě většího počtu jader, v jednojádrovém výkonu takový skok nelze příliš očekávat.

2023-2024: Meteor Lake a Arrow Lake s čipletovým designem

Následující generací procesorů od Intelu, která dorazí v roce 2023, budou čipy Meteor Lake. Zde už Intel ve stylu „Tick-Tock“ opět udělá velkou změnu. Půjde o přechod na čipletový design, který známe u AMD. Díky němu lze velmi snadno škálovat množství jednotlivých jader v procesoru a další vlastnosti.

Lt4maHUJYVRGTRJqP39uCS.png

Tyto procesory už budou vyráběné technologií Intel 4 (7 nm), takže přinesou další snížení spotřeby, respektive zlepšení efektivity. Zároveň budou mít přepracovanou integrovanou grafiku tGPU s novou generací architektury Intel Xe (mělo by jít o Gen13). Zatímco u Raptor Laku už Intel bude podporovat A.I. akcelerátor přes modul, v čipech Meteor Lake už bude integrovaný. Intel tak díky tomuto přechodu umožní, aby vývojáři začali akcelerátor pro aplikace používat dříve, než bude integrovaný.

Procesory Arrow Lake, které dorazí v roce 2024, přinesou zase spíše menší změny, ale dojde k přechodu na pokročilejší výrobu Intel 20A (něco ve stylu 5 nm).

2024-2025: Lunar Lake s velmi nízkou spotřebou

Po roce 2024, tedy spíše až kolem roku 2025, dorazí procesory Lunar Lake, které už budou vyráběné technologií Intel 18A (asi kolem 3 nm až 4 nm). Intel neprozradil příliš mnoho detailů, ale tyto čipy možná budou na trhu spolu s Arrow Lake, ale budou cílit na jiný segment se zaměřením co nejvyšší efektivity, tedy výkonu na watt.

Intel věří, že právě s Lunar Lake nabídne nejefektivnější čip na trhu, takže lze předpokládat, že jeho primárním nasazením budou mobilní zařízení, jako jsou notebooky. Nová architektura počítá s vylepšeným čipletovým designem.

Diskuze (33) Další článek: Trumpova sociální síť Truth Social zahájila provoz, skoro nikomu ale nefunguje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,