Intel na desktopech končí s SSD řady Optane. V omezené formě budou jen pro mobilní zařízení

Těžko říci, jestli už se začalo se škrty a restrukturalizací firmy Intel spolu s příchodem nového šéfa Pata Gelsingera, ale nové rozhodnutí Intelu rozhodně znamená velkou změnu v pozici Intelu na segmentu SSD.

Dle potvrzení webu Tom's Hardware totiž Intel oznámil, že ruší rychlá desktopová Optane SSD pro koncové uživatele. Jedná se tak o modely jako Intel Optane 905p 900p, 800p nebo Optane Memory M10. Poslední dodávky těchto SSD proběhnou 26. února letošního roku.

Klepněte pro větší obrázek

Pomalejší cachovací modely Optane Memory H20 s čipy QLC NAND flash ale budou stále dostupné, byť pouze pro mobilní platformu Core 11. generace s úspornými mobilními čipy řady U (Tiger Lake-U).. To zjednodušeně znamená, že se objeví jen u vybraných notebooků a podobných úsporných zařízeních od různých výrobců.

Zatím se ale nic nemění na poli serverů, na které se Intel nejspíše s SSD Optane zaměří mnohem více. Obzvláště i proto, že nabízí i Optane pro paměťové sloty dimm, takže lze získat sice o něco pomalejší typ „operační paměti“, ale s velmi nízkou cenou za jeden gigabajt kapacity. Větší kapacita operační paměti hraje stále větší roli kvůli větším datovým modelům pro učení umělé inteligence nebo analýzy big data.

Rebranding Intelu:

Diskuze (12) Další článek: Meteoweb yr.no mění design. Zahodil některé funkce, ale přidá nové

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,