Intel má vlastní řešení levného notebooku - za 400 dolarů

Není to tak dávno, co se Intel nepříliš lichotivě vyjádřil o "stodolarovém notebooku" od MIT a už přichází s vlastním řešením v rámci programu World Ahead. Notebook s názvem Eduwise bude poněkud dražší než řešení MIT, přesto je cílen k podpoře vzdělávání především v rozvojových zemích.

World Ahead

Začátkem května představil Intel svůj nový projekt s názvem World Ahead. Jedná se o iniciativu, která je zaměřena na podporu rozvíjejících se trhů a do které hodlá Intel investovat 1 miliardu dolarů v následujících pěti letech. Cílem je podpořit přístup ke kvalitním technologiím a odpovídajícímu vzdělání v rozvíjejících se komunitách po celém světě. Není to samozřejmě první aktivita Intelu tohoto druhu, World Ahead všechny stávající programy rozšiřuje a integruje je do tří oblastí - dostupnost, konektivita a vzdělání.

Dostupností je myšleno vytvoření podmínek pro možnost masového rozšíření informačních technologií, dostupnost připojení a obsahu. To vše za dostupnou cenu. Konektivita představuje širokopásmové bezdrátové připojení k Internetu, přičemž propagovanou technologií bude (jak jinak) WiMAX. A konečně vzdělání zahrnuje přípravu studentů prostřednictvím vzdělávacích programů a zázemí. Nedílnou součástí je však i školení učitelů ve všech částech světa.

A teď budou "lítat" první miliardy. Cílem tohoto pětiletého projektu je totiž umožnit přístup k počítačům (připojeným k Internetu "rychlou linkou") další miliardě uživatelů a vyškolit dalších 10 milionů učitelů k využívání IT ve výuce. Tím pak dojde k zpřístupnění potřebných znalostí další miliardě studentů.

Právě v souvislosti s World Ahead a ve snaze urychlit a podpořit tento proces pak představil Intel svůj levný notebook Eduwise.

Eduwise pro další miliardu?

Teď už se tedy dostáváme k samotnému notebooku, který představil sám šéf Intelu, Paul Otellini, na Světovém kongresu o informačních technologiích v Austinu minulý týden. „Jsme již velmi blízko naplnění vize Andy Grovea o miliardě propojených počítačů – a všech souvisejících ekonomických, sociálních a osobních úspěchů,“ řekl Otellini. „Naším úkolem je nyní spojit potenciál plně vybavených technologií, vysokorychlostního připojení a účinného vzdělávání a urychlit zpřístupnění těchto výhod další miliardě lidí – a potom další miliardě.“

Těch miliard je už poněkud příliš, ale zpět od vzletných prohlášení k samotnému hardware, kterým chce tuto vizi Intel naplnit. Detailně si jej můžete prohlédnout na přiložených obrázcích (klikněte na náhled pro plnou velikost), pokud by někdo chtěl fotky v opravdu "brutálním" rozlišení, najdete je v tiskové zprávě Intelu.

Vizuálně vypadá přístroj skoro jako hračka pro děti, má oblé tvary bez hran a poměrně elegantně je vyřešeno "balení" celého notebooku, který se zavře a zapne přezkou jako papírový diář. V zavřeném stavu tak může připomínat jakousi "kabelku". Poněkud netradiční je kulatý touchpad, jinak je rozložení kláves celkem standardní (notebookové).

 

Z fotografií ještě můžete vypátrat dva integrované reproduktory pod displejem, po pravé straně pak VGA port pro připojení externího monitoru, USB port a pravděpodobně napájecí konektor (?). Na levém boku vidíme další USB port, audiovýstup na sluchátka a vstup pro mikrofon. Není celkem překvapení, že notebooku chybí optická mechanika.

 

Bližší hardwarová konfigurace bohužel není známa, ale lze předpokládat, že notebook bude pohánět procesor Intelu a měl by také obsahovat Wi-Fi kartu. Stejně jako stodolarový notebook MIT by měl mít místo pevného disku flash paměť. Operačním systémem mají být Windows XP.

Jedním z klíčových parametrů je pochopitelně cena, která se má pohybovat kolem 400 dolarů.

Kromě hardwaru připravil Intel i zvláštní softwarové vybavení, které má usnadnit práci učitelům. V "zasíťované" učebně může učitel svým žákům spustit prezentaci. Žáci se pak mohou na svých noteboocích pohybovat v rámci prezentace vlastním tempem a dohledávat si případně informace na Internetu. Učitel však má možnost hlídat, které stránky si žáci během výkladu prohlížejí, takže by nemělo hrozit žádné tajné chatování či prohlížení stránek, které nemají s výkladem nic společného.

První počítače Eduwise by měl začít Intel distribuovat na počátku příštího roku a jednou z prvních zemí, kde se notebooky objeví, bude Mexiko, kam má Intel dodat až 300 tisíc kusů.

Zdroje: Intel, News.com, WCIT

Diskuze (68) Další článek: Internet Explorer 7 doplněn o další jazyky

Témata článku: , , , , , , , , , ,