Intel má plán, jak zchladit tenké notebooky

Intel se u své koncepce chlazení pláště horkých tenkých notebooků inspiroval v leteckém průmyslu. Předváděl i klimatizovaný dok pro extrémní přetaktování notebookového procesoru.

Tenké notebooky jsou v módě. Jenže s klesající tloušťkou notebooku rostou problémy s chlazením, a stoupá teplota celého systému, což se projevuje i navenek – zahříváním spodní stěny notebooku. Položit si takový rozžhavený notebook na kolena je pak nepohodlné, až nemožné.

Intel přišel s návrhem, jak by se s tím mohli výrobci notebooků vypořádat. Inspirací byly nejspíše proudové letecké motory. V prezentaci tvrdí, že teplota ve spalovací komoře proudového motoru přesahuje tisíc stupňů. I přesto musí zůstat zvenčí mnohem chladnější, aby příliš nezahřívala své okolí. To se řeší otvory ve stěně, kterými se do komory přisává zvenčí studený vzduch, který plášť komory ochlazuje. 

nb  cooling 1.png nb  cooling 2.png nb  cooling 3.png
nb  cooling 4.png nb  cooling 5.png

Klasická koncepce notebooku se stará především o chlazení komponent a problém zahřívání krytu příliš neřeší. Vzduch nasávaný otvorem jde kolmo vzhůru rovnou ke chladičům procesoru, grafické karty a k ostatním komponentám. Jednoduchou úpravou nasávacích otvorů Intel dosáhl toho, aby se studený vzduch držel i u pláště notebooku a ochlazoval jej.

nb  cooling 6.png nb  cooling 7.png

Praktická ukázka rozdílu mezi běžnými vstupními otvory a otvory podporujícími laminární proudění je trochu přehnaná, ale můžete si všimnout, že se ke spodní stěně zelený dým symbolizující studený vzduch prakticky nedostává. Ve druhém případě se ale dokonale dost dlouho drží u spodní stěny.

nb  cooling 8.png nb  cooling 9.png

V praxi není u notebooků situace podobně ideální, jako v případě trysek na demonstračním zařízení. Přesto se prý úprava vstupních otvorů projevila poklesem teploty krytu o 3-8 stupňů v závislosti na konstrukci notebooku. Zda a nakolik se podobná úprava projeví na teplotách komponent se Mooley Eden na své keynote nezmínil.

Technologii využívající laminárního proudění vzduchu už Intel licencuje výrobcům notebooků.

Chlazení se týkala i druhá zajímavost v této keynote – chladící dok pro notebooky, jehož koncepce je na hony vzdálena současným chladícím podložkám, u nichž ofukuje ventilátor spodní plast notebooku.

Notebookový dok od CoolIT Systems, který Intel využil pro demonstraci přetaktování nového Core 2 Extreme, využívá kompresor pro chlazení vzduchu podobně, jako klimatizace. 

coolit_1.jpg coolit_2.jpg

Produkt ještě není připravený pro komerční nasazení, ale ke svému účelu již slouží velmi dobře. Teplota ochlazovaného vzduchu má sice daleko k bodu mrazu, přesto stačila k tomu, aby se notebookový Core 2 Extreme podařilo přetaktovat ze 2,5 na 3,7 GHz (jak na tom byl se stabilitou ale netušíme, Prime 95 na něm nikdo nepouštěl).

Společnost CoolIT, která za vývojem chladící dokovací stanice stojí, si zatím ještě není jistá cenou, snaží se dosáhnout toho, aby se pohybovala kolem 150 dolarů (a bude-li dostatečná poptávka, může být i nižší). Předváděný produkt byl šitý na míru přetaktovaného notebooku, komerční chladící stanice bude muset mít design, který neomezí její použití na jediný model.

Zdroj: Intel, Fudzilla

Diskuze (11) Další článek: Benq uvedl 24" LCD s Full HD rozlišením

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,