Intel | Počítače

Intel má nové minipočítače NUC. K dostání budou kompletně pasivní řešení s Core i7

  • Počítače a sady NUC obsahují procesory řady Kaby Lake
  • Nově si poradí s pamětmi typu Intel Optane
  • I procesory Core i7 půjde chladit pasivně

Intel rozšířil nabídku svých miniaturních počítačů řady NUC. Mezi nabízenými kusy již najdeme nové modely s procesory sedmé generace, tedy řady Kaby Lake. V nejvýkonnějších variantách vsadil Intel na procesor Core i7-7567U s dvěma fyzickými jádry a základní frekvencí 3,5 GHz.

Pořádná Wi-Fi a paměti Optane

Použité procesory jsou pájeného typu BGA a tudíž lze zakoupit pouze desku obsahující procesor nebo sadu minipočítače, v níž chybí úložiště. Nejlevnější modely této generace, která je označována jako Dawson Canyon poběží na procesoru Core i3-7100U. Ten je základním modelem úsporné notebookové řady a najdeme jej ve strojích s cenovkami kolem třinácti tisíc.

Prostřední variantou je procesor Core i5-7300, který již nabízí podporu hyper-threadingu a tedy čtyři výpočetní vlákna se základní frekvencí 2,6 GHz.

Kromě nových CPU však Intel vylepšil i další vlastnosti počítačů NUC. Nově je nabízen Wi-Fi čip Intel AC 8265, který si poradí se standardem 802.11ac 2×2. Pro montáž interního úložiště je potom připraven slot typu M.2 (PCIe ×4) a nechybí ani podpora nových pamětí typu Intel Optane.

Za nejvýkonnější variantu s procesorem Core i7-7567U a 8 GB operační paměti si řekne Intel v rámci doporučené ceny o 785 dolarů, tedy s daní asi 20 800 korun. Připočítat samozřejmě musíme nákup vlastního úložiště, které standardně v počítačích NUC není dodáváno.

Core i7 bez ventilátoru

Zatímco výkonnější varianty jsou Intelem standardně dodávány s aktivním chlazením, několik výrobců staví na deskách NUC i kompletně pasivní minipočítače. Jednou z nejznámějších značek je SimplyNUC, která má v následujících měsících do své nabídky přidat i nejvýkonnější počítače z nabídky Intelu s kompletně pasivním chlazením.

Spoléhat se bude na hliníkové šasi, které bude teplo rozvádět do masivního chladiče. Ani u procesorů Core i7 s vysokými frekvencemi tak nebude problém s throttlingem, kdy je snižován výkon vinou vysokých teplot. Zádrhelem ale bude cena - u modelů s procesory Core i7 se totiž za kompletní sestavu včetně disku a systému přehoupne přes 30 tisíc korun.

Diskuze (3) Další článek: Robot dirigoval orchestr. S bizarním úkolem si poradil skvěle

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,