Procesory | Intel | Počítače

Intel má čtyři nové minipočítače NUC. Všechny používají nejnovější procesory Core 11. generace

Intel v rámci letošního CESu představil velkou spoustu nových procesorů a mezi nimi byly i nové kousky řady Core 11. generace s kódovým označením Tiger Lake. Právě tyto procesory jsou součástí i nových modelů minipočítačů řady NUC.

Firma uvedla rovnou čtyři různé řady minipočítačů NUC, které cílí na různé segmenty kromě jiného také dle toho, jaký je požadovaný procesorový, ale i grafický výkon. Nejvýkonnější řada nese označení Intel NUC 11 Performance (Phantom Canyon) a míří na hráče. Pro nahrazení desktopového počítače slouží řada NUC 11 Enthusiast (Phantom Canyon).

Pro dodatečnou integraci je určena verze NUC 11 Pro (Tiger Canyon), a pokud chtějí výrobci a kutilové ještě více ušetřit a udělat si vše po svém, mohou volit NUC 11 Compute Element, což je opravdu malá krabička s miniaturní základní deskou.

Všechny NUCy mají 10nm procesory Tiger Lake-U, tedy úspornější modely a to od dvoujádrových variant až po výkonné čtyřjádrové procesory s vyšší frekvencí. Součástí těchto procesorů je integrovaná grafika Intel Xe-LP až s 96 EU. Nechybí jim moderní konektorová a bezdrátová výbava, včetně Thunderboltu 4 a podpory rozlišení až 8K@60. Dle varianty lze k těmto počítačům připojit až čtyři monitory najednou.

Pouze nejvýkonnější verze zaměřená na hráče má i samostatnou mobilní grafickou kartu GeForce RTX 2060, takže TDP v takovém případě šplhá až na 150 W, jinak je 28 W, respektive 40 W. Dostupnost se očekává v průběhu prvního čtvrtletí, přičemž ceny zatím nebyly oznámeny.

Jak se vyrábí 11. generace Intel Core

Diskuze (1) Další článek: Záhada trpasličích žiraf: jejich krátké nohy snižují šanci na přežití

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,