Historie | Procesory | Intel

Intel slaví 55 let! Připomeňte si 6 klíčových milníků v historii firmy

  • Firma Intel byla založena přesně před 55 lety
  • Intel začínal jako výrobce pamětí
  • Dnes je největším výrobcem procesorů pro osobní počítače

1. Tři muži na startu

Přesně před 55 lety, 18. července roku 1968, byl založený Intel – americká technologická firma, která je už dlouhé roky největším výrobcem procesorů pro osobní počítače. Seznamte se s příběhem, jak taková firma vůbec mohla vzniknout.

V šedesátých letech se integrované obvody staly zásadní elektronickou součástkou. Pravda, zprvu si je mohla vzhledem k ceně dovolit pouze armáda a NASA, ale uplatnění se postupně rozšiřovalo. Pro tehdejší výrobce čipů to bylo nesmírně dynamické období. Poptávka rostla, stejně jako konkurence. Se zvyšujícím se odbytem se radikálně snižovala cena a do toho probíhal divoký rozvoj tehdy ještě velmi mladých výrobních technologií.

Dravcem v tomto oboru se stala firma Fairchild Semiconductors, kterou spoluzaložil americký vědec, konstruktér a vynálezce Robert Noyce. Měl spoustu zkušeností. Předtím pracoval pro firmu Williama Shockleyho, který vynalezl tranzistor. Sám Robert Noyce má však na kontě také jeden ze zásadních vynálezů – to když se mu podařilo několik tranzistorů sloučit do jednoho integrovaného obvodu.

Ačkoli byl Robert Noyce tahounem Fairchild Semiconductors, neměl nad firmou plnou kontrolu a její směřování se mu přestalo líbit. A tak se na jaře roku 1968 zeptal svého blízkého kolegy Gordona Moorea: „Co takhle založit novou firmu?“ A tak se začala psát historie Intelu...

8450997579_85196902a6_b.jpg
Gordon Moore (vlevo) a Robert Noyce. Nerozlučná dvojka, která změnila svět mikroprocesorů. Poznali se už v laboratoři Williama Shockleyho, vynálezce tranzistoru.

Jenže nebylo to tak jednoduché. Museli získat peníze, technologické zázemí, zaměstnance... Pomohl jim společný přítel Artur Rock, který byl technologickým investorem u Rockefelerů a potřebnou investici pro rozjezd firmy jim pomohl získat.

Firmu založili a vlastnili Noyce a Moore, ovšem s rozjezdem pomáhal ještě třetí „uprchlík“ z Fairchild Semiconductors – Andy Grove. Ten se však stal jen zaměstnancem a jak se časem ukázalo, cítil se kvůli tomu trochu ukřivděný. Stal se ale stejně jako dva oficiální zakladatelé Intelu silnou oporou firmy a později také jejím nejvyšším šéfem.

326979550
Andrew Grove na snímku z roku 1997

Začátky byly zejména pro Grovea nesmírně stresující. Měl dvě malé děti a vsadil svou budoucnost na novou firmičku, vedenou dvěma skvělými vědci, ovšem manažersky tápajícími. Ani na jménu se zprvu nemohli shodnout. 18. července 1968 byla bez velkých fanfár založena NM Electronics a až teprve později napadlo zakladatele to dokonalé jméno – Intel, zkratka z Integrated Electronics.

Diskuze (6) Další článek: Recenze notebooku Eurocom NightSky RX415 - staré tělo, moderní vnitřnosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,