Intel | Grafické karty

Intel láká na vlastní výkonnou grafickou kartu. Dočkáme se ale až v roce 2020

Intel už minulý rok oznámil, že připravuje vlastní samostatnou výkonnou grafickou kartu, která by měla konkurovat řešením od Nvidie a AMD. Protože se o to už v minulosti pokusil (Larrabee) a skončilo to fiaskem, na pomoc si tentokrát vzal šéfa grafické divize AMD - Raja Koduriho.

Dle vyjádření Intelu se finálního produktu dočkáme v roce 2020, alespoň takové jsou současné plány. Uvidíme, jestli to Intel stihne, protože současný vývoj v oblasti procesorů ukazuje, že dochází ke mnoha zpožděním jak v oblasti výroby, tak i samotné technologické roviny.

Chystaná grafická karta bude připravená jak ve verzi pro koncové zákazníky, tak i datacentra, kde bude cílená na obecné výpočetní operace. Zatím není jasné, jaká varianta dorazí dříve, ale Intel by mohl klidně dodávat obě varianty najednou. Je ale jasné, že datacentrový segment je lepší kvůli vyšším maržím. Bude muset ale soupeřit s velmi silnou Nvidií.

Intel na svém twitter účtu zveřejnil video, na kterém láká právě na chystanou grafickou kartu, kterou uvede za dva roky. Pyšní se, že jeho integrované grafické čipy jako první podporovaly Netflix ve 4K nebo plnohodnotnou specifikaci DirectX 12.

Problém ale je, že výkon integrovaných řešení je pro hraní stále nepoužitelný a Intel se bude muset vypořádat s rychlou aktualizací ovladačů ve stylu Nvidie, která má vždy připravené nové verze s aktuální herní peckou. Právě zkušenosti se spoluprací s vývojáři her jsou druhou stránkou mince, která bude rozhodovat o tom, jak si nová grafická karta od Intelu povede v reálných hrách.

Diskuze (16) Další článek: Některé nové grafické karty od Nvidie změní označení z GTX na RTX

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,