Intel končí se spotřební elektronikou: zcela správně

Spíše bylo podivné, že firma vůbec tyto produkty vyráběla.
Zpráva, která již proběhla médii, byla nečekaná, avšak nikoli překvapivá. Světová mikroprocesorová jednička ukončuje produkci a prodej vlastních výrobků z oblasti spotřební elektroniky, protože nebyly splněny plány prodeje. Intel doprodá, co má na skladech, uzavře divizi „Connected Products“ a z celé oblasti se zcela stáhne – to vše zhruba do jara příštího roku.

Je rozhodnutí dáno jenom špatným prodejem? Produktů zatím nebylo dostatek a byly to spíše speciality, prodeje tedy ani nemohly být mimořádně skvělé. Intel si ale zřejmě uvědomil, že není firmou Sony a že nemá smysl se plést do byznysu těm, kteří to umí na světě nejlépe; Sony ostatně také ví, že není firmou Intel, a nevyrábí proto CPU. Intel už od podzimu uplynulého roku začal postupovat podle strategie „back to the roots“ čili zpátky ke kořenům, silně omezil řadu dalších aktivit a soustřeďuje se na to, co umí nejúspěšněji na světě – vývoj a výrobu procesorů. Už ve druhé polovině letošního roku byly vidět výsledky: zdá se, že po období let 2000 až jaro 2001, kdy firma AMD silně získávala, její Athlony byly hodnoceny lépe než Pentia, opět přichází období Intelu. AMD ztrácí tržní podíl a propadá se do ztráty, Intel naopak získává.

Původně ohlašovaný plán Intelu v této oblasti zněl „podpořit prodej čipů mimo PC“, ale toto tvrzení nikdy nepůsobilo přesvědčivě. Pokud se firma specializuje na produkci motorů, nezačne vyrábět celé automobily, aby si pomohla – automobily vyrábějí jiní, a to v dostatečném množství, na trhu jich rozhodně není nedostatek. Stejně tak i o nejrůznější kapesní počítače, hybridní i jednoúčelové přístroje a „appliances“ na trhu bojuje mnoho desítek firem – většina z nich v této oblasti daleko zkušenějších než Intel, na ni zcela soustředěných a hlavně schopných v retailovém prodeji, což Intel není – a je lepší to nechat na nich.

Diskuze (3) Další článek: Tweak-XP pro Windows XP k dispozici

Témata článku: , , , , , ,