Intel | Samsung | Čipy

Intel je polovodičovou jedničkou, Samsung se kvůli slabým prodejům pamětí propadl a TSMC rychle roste

Analytická společnost IC Insights zveřejnila aktuální report ze segmentu polovodičů, respektive pořadí nejúspěšnějších polovodičových společností na světě. Za rok 2019 došlo k překvapivé změně a do budoucna jich možná bude ještě více.

Zatímco Samsung kraloval žebříčku jen dva roky, nyní se na trůn vrací opět Intel, od kterého se letos očekává, že prodá různorodé čipy v celkové hodnotě kolem 70 miliard dolarů. Samsung se tak dostal na druhé místo a očekává obrat za čipy v oblasti 55 miliard dolarů. Hlavním důvodem propadu o 29 % oproti minulému roku, který se podepsal i u společností SK Hynix a MIcron (-38 % a -35 %), je pokles poptávky paměti. Platí to přitom pro oba hlavní typy - NAND a DRAM.

Na třetím místě je TSMC, které je sice z pohledu obratu stále ještě poloviční (35 miliard dolarů), ale patří mezi nejrychleji rostoucí polovodičové společnosti spolu se Sony nebo MediaTekem. TSMC má přitom neustále vytížené linky, ale rychle staví další, které budou určené jak pro nadcházející 5nm technologii, tak i budoucí (3 nm, 2 nm). TSMC také nezapomíná posilovat ty současné, které budou ještě nějakou dobu využitelné u čipů, u nichž nejmodernější technologie výroby nehraje tak důležitou roli a přednější je například cena.

Vzhledem k tomu, že TSMC má mezi největšími klienty nejen Apple, ale i AMD nebo Nvidii, lze očekávat, že růst TSMC bude pokračovat a možná z něj bude brzy nový polovodičový král.

Diskuze (5) Další článek: Chytré reproduktory, kamery i hračky: Tyhle vánoční dárky nejvíce šmírují, říká Mozilla

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,