Intel Iris: výkonné integrované grafiky pro čipy Haswell

S novou architekturou Haswell se Intel pokouší výrazně zlepšit výkon a technologii svých integrovaných grafických čipů. Přichází i nová značka Iris.

Výrobci procesorů se dlouhou dobu soustředili pouze na vývoj procesorů po stránce architektury, zvyšování frekvencí a po dosažení kritické oblasti kolem 4 GHz i nutností přidávat další samostatná jádra. Jádra byla nejdříve oddělená, ale velmi rychle se přešlo na integraci na jednom kusu křemíku.

Grafické čipy zaměřené na vysoký paralelní výkon, disponující zcela jinou architekturou, ale začínají udávat směr v oblasti multimédií, obecných výpočtů i zpracování grafiky, obrazu a podobně. AMD v minulosti velmi chytře koupilo ATI, díky čemuž se připravila na budoucnost hybridních čipů, které mají integrovaný grafický čip.

Intel se dlouhou dobu potácel na grafickém okraji a licencoval si grafické čipy například od společnosti Imagination Technologies (PowerVR), která slaví úspěch u stále populárnějších mobilních čipů pro tablety, chytré telefony a další zařízení.

Novou éru se Intel pokusil spustit se značkou grafik Intel HD, které začaly velmi rychle stoupat nejen v oblasti výkonu, ale i podpory nových technologií pro zpracování grafiky nebo převodu videa.

AMD i Nvidia se tak musí posouvat neustále výše, protože low-end již zabraly integrované čipy. Intel ale nenechává nic náhodě a s novou architekturou Haswell, která bude vyráběna současnou 22nm technologií, vytváří novou značku výkonných grafických čipů, které by měly zaujmout místo grafických karet jako GeForce GT 650M a podobných.

Intel Iris a Iris Pro

Intel se rozhodl novou značku grafických čipů Iris a Iris Pro použít zatím pouze pro nejvýkonnější modely, které budou pouze u vybraných čipů s architekturou Haswell.

Jedná se o verze s interním označením Intel 5100 (Iris) a Intel 5200 (Iris Pro) řady GT3, respektive GT3e se samostatnou pamětí eDRAM s kapacitou 128 MB. Verze GT3 s označením Iris se bude vyskytovat pouze u modelů s TDP 28 W a vyšším.

Screen Shot 2013-05-01 at 5.37.28 PM.png
Ultrabooky budou mít nižší spotřebu, ale s novými modely i výrazně vyšší grafický výkon (Zdroj: Intel)

Jak můžete vidět na grafu výkonu úsporných mobilních čipů v programu 3DMark11 (přímo od Intelu), v případě 28W čipu Intel Core i7-4558U nabídne grafický čip Iris více než dvojnásobný výkon oproti Intel HD 4000. V porovnání se objevil dvoujádrový model z třetí generace – Core i7-3687U s TDP 17 W a čtvrté generace Core i7-4650U s TDP 15 W.

Intel chce tak pro ultrabooky a další formy úsporných a malých počítačů nabídnout dostatečně výkonný čip, který by nahradil současné slabší modely od AMD a Nvidie, které se často v takových noteboocích a ultraboocích nacházejí. Zvyšují cenu i spotřebu energie, což ve výsledku znamená nižší výdrž na baterie.

Screen Shot 2013-05-01 at 5.37.22 PM.png
Více než 2,5 větší výkon u desktopových modelů GT3 (Zdroj: Intel)

V případě desktopu bude nejvýkonnější grafický čip Iris Pro k dispozici pouze u čtyřjádrových modelů, přičemž Intel ukázal v 3DMarku 11 zvýšení výkonu o více než 250 % oproti Intel HD 4000. Konkrétně u čtyřjádra Core i7-4950HQ, které má TDP 55 W.

Screen Shot 2013-05-01 at 5.36.57 PM.png
Nejvýkonnější modely GT3e s eDRAM pamětí (128 MB) nabídnou až trojnásobný výkon oproti Intel HD 4000 (Zdroj: Intel)

V případě verzí R pro BGA, které budou umístěné přímo na základní desce, se s vyšším TDP 65 W (Core i7-4770R) Intel dokonce chlubí s téměř trojnásobným výkonem oproti stávající grafice Intel HD 4000 (Core i7-3770K, TDP 77 W), což už je skutečně velký skok.

Intel HD 5000 a slabší modely

Výkonné grafické čipy pod značkou Iris se tedy objeví u vybraných modelů, ani levnější čipy ale nezůstanou beze změny. Intel pro tyto čipy připravil grafiky Intel HD 4200, 4400 a 4600 – ve všech případech jde o třídu GT2.

Screen Shot 2013-05-01 at 5.31.55 PM.png
Přehled modelů integrovaných grafických čipů od Intelu pro tento rok (Zdroj: Intel)

O trochu výkonnější model Intel HD 5000 (GT3) je určen pro mobilní čipy s TDP 15 W. Nejslabším obecným modelem zůstane Intel HD (GT1). Označením GT1, GT2, GT3 a GT3e Intel rozlišuje jednotlivé třídy grafických čipů - jedná se však o interní označení, nikoli o marketingové, které se bude vyskytovat v přehledech a popisech k čipů.

Po vzoru herních konzolí

Intel s novými grafickými čipy přinese také podporu pro DirectX 11.1, OpenCL 1.2, OpenGL 4.0 nebo rozlišení 4K včetně akcelerace. U nejvýkonnějšího modelu Iris Pro se poprvé objeví přídavná paměť eDRAM s kapacitou 128 MB, která je podobným způsobem používaná například v herních konzolí.

dieimage.jpg P1080612.jpg
Paměť eDRAM nabízí vysokou propustnost nejen pro grafiku, ale i procesor (Zdroj: Vr-zone)

Vysoká propustnost mezi čipem a pamětí eDRAM umožňuje nejen vyšší výkon grafického čipu, ale měla by také pomoci samotnému procesoru. V případě architektury herních konzolí je možné takovým způsobem řešit například vyhlazování obrazu takřka bez ztráty výkonu, což se standardní architekturou není možné.

AMD plánuje použít integrovaný řadič pro paměti GDDR5 pro své hybridní čipy APU, takže se podobného řešení určitě dočkáme i u konkurence.

 Screen Shot 2013-05-01 at 5.37.54 PM.png
Moorův zákon samozřejmě platí i pro grafiky (Zdroj: Intel)

Samotný hardware je ale pouze jednou ze dvou důležitých částí, která znamená úspěch. Intel totiž jen tak nemůže dohnat vyladěnost a optimalizaci grafických ovladačů od AMD nebo Nvidie pro stávající a starší hry nebo pokročilé grafické programy. Není to však nic, co by se časem nedalo vyřešit.

Z dlouhodobého hlediska se Intel naopak může soustředit především na nové technologie, grafické programy a hry a nemusí s sebou tahat několik let starý balast nejrůznějších optimalizací z minulosti.

 

Diskuze (12) Další článek: Contained database a její využití na SQL Serveru 2012

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,