Intel hodlá obsadit všechny trhy

Společnost Intel naznačila, že v příštím roce hodlá mohutným způsobem nastoupit do všech segmentů trhu informačních technologií.
Společnost Intel na své tiskové konferenci hned po Invexu naznačila, že v příštím roce hodlá mohutným způsobem nastoupit do všech segmentů trhu informačních technologií (IT), a to od kapesních počítačů (hand-held), přes PC, pracovní stanice, až po servery.

IT má pomoci nejvíce malým
Pro PC už má Intel téměř hotovo, pro servery téměř hotovo. Jediným konkurentem v oblasti desktopů znamená stále útlejší Apple s počítači Macintosh s procesory PowerPC. Jakási tchajwanská firma ale má přijít se stejně vypadajícím i stejně vybaveným počítačem, jakým je iMac, avšak za 699 dolarů, a na platformě Wintel — iMac stojí 45 tisíc Kč bez DPH; na druhou stranu je Apple značka se zaručenou kvalitou.

V oblasti kapesních počítačů si má společnosti Intel pomoci s procesory StrongARM, jejichž licenci a všechna práva zakoupila, podobně jako síťovou divizi, od firmy Digital Equipment. Na tomto poli se tedy Intel utká s některými japonskými výrobci riscových procesorů s nízkou spotřebou, především ale s podobně laděnými procesory MIPS pro hand-heldy od Silicon Graphics.

Více než polovina malých a středních firem si uvědomuje, že jim přinesou investice do informačních technologií vyšší produktivitu práce. IT dají ve spojení s Internetem přínos všem podnikům bez výjimky, zvláště malým podnikům o několika lidech. Bez IT už by se prostě nemohly prosadit. Peníze mají, protože investují.

Například i naše firma Galasport už prodává 80 % svých kajaků do celého světa -- jsou schopni rozšířit tak svůj odbyt a provést zásah do poměrně malé cílové skupiny zákazníků.

Já sice firmou nejsem, avšak i mě přináší např. procesor ARM 7100 velkou výhodu -- mám jej v kapesním počítači Psion, který mi podle mého odhadu šetří až 8 pracovních hodin týdně, protože mohu psát kdekoliv a nenechávat to na noc, když přijdu z terénu domů.

Nutný výkon na pracovním stole
Hlad po výkonnějších procesorech vzrostl právě využíváním Internetu a nutností provozovat více úloh na jednom počítači naráz - když na svém PC se 133MHz Pentiem píšu a stahuji poštu, vše se zpomalí, protože procesor je zahlcen a přenosy se doslova zastaví.

Pentium II už tyto úlohy zvládá. V první polovině příštího roku přijdou procesory Pentium II s krycími názvy Tanner a Katmai s frekvencí 500 MHz -- to pro servery, pracovní stanice, a výkonné osobní počítače. "Normální" uživatelé se budou muset spokojit s Celeronem na 366 MHz. Intel, Microsoft a celý trh IT prostě zákazníky stále tlačí do nových investic.

Ostatně, Intel a ostatní firmy z IT investují také. Intel příští rok utratí 3 miliardy dolarů. Investuj, nebo zemři.

Intel na to půjde s partnery
Když Intel hovoří o výpočetní technice, pak nenápadně začíná Internetem a globalizací, pak uhodí s Pentiem, takže to vypadá, jako by Internet bez Pentia neexistoval. Pentium se již prosadilo, a to v PC i v serverech. Intel ale vyrábí na křemíku i spoustu dalších prvků. Příkladem mohou být síťové prvky. Když jsou integrovány přímo na základní desce, celé zařízení je opět levnější. Většina funkcí se stále více stěhuje na křemík, a to je doména právě Intelu - nejen procesory, ale i integrované čipy, samostatné rozbočovače a další síťové prvky. Brzy si budeme za pomoci integrovaných síťových prvků s nějakým normalizovaným rozhraním propojit své počítače sami.

Intel má už dnes řadu partnerů, a s jeho odhodláním zasáhnout všechny segmenty není záhodno laškovat - pokud neudělá chybu, pak se mu to povede.

Očekává se, že brzy bude připojena k sítím 1 miliarda uživatelů. Kdyby firmě Intel a jejím partnerům měl každý z těchto uživatelů přinést 1 cent, pak jim to vygeneruje 10 milionů dolarů. Bude to více.

Finanční služby Intelu
Společnost Intel ohlásila v Severní Americe své nové finanční služby - nový program - jenž umožňuje OEM partnerům a prodejcům, kteří se zúčastní programu pro dealery této firmy, svým zákazníkům nabízet leasingová řešení. Firma Intel to označuje jako pomoc svým zákazníkům, ve skutečnosti to však znamená, že se jí podaří opět prodat více a ukousnout si další kousek koláče z IT. budeme muset kupovat, jinak to nepůjde. Má nám to pomoci, oni nám pomohou.

U nás to zatím nefunguje, ani v západní Evropě, Spojené státy jsou pro finančí služby Intelu testovací oblastí.

Zaměřme se ven
Z celého článku je cítit jednak snahu nejen Intelu, ale všech firem z oblasti IT, dodávat stále více, a maskují to tím, že jsou jejich produkty stále levnější a výkonnější, a že to potřebujeme. A nakonec pak neschopnost zákazníků stále rychleji techniku obnovovat a platit za ní, protož už na to přestávají mít peníze.

Na něco vyšší výkon skutečně potřebujeme -- zobrazování, zvládání více úloh najednou, atd. Na jedno se přitom ale zapomíná, a sice na efektivní využívání výpočetní techniky. A tou je kromě vojenských a vědeckovýzkumných (tj. v podstatě stejných) aplikací tvorba zisku. Zisk ale kupodivu není tvořen účetnictvím uvnitř firmy a snižováním nákladů, ale zaměřením se na vlastní tvorbu zisku a na zákazníka, protože ten přináší peníze. Zde jsou naše rezervy - společnost Intel a ostatní si je uvědomují, a dávají to nám, zákazníkům, nenápadně avšak účinně pocítit.

Chovejme se proto stejně, zaměřme svoji pozornost ne na to, že potřebujeme něco výkonnějšího, abychom se mohli důkladněji pošťourat v našich interních problémech. Zaměřme svoji pozornost ven z našich firem, na zákazníky, příležitosti, změny, a rizika. Tomu se říká účetnictví ekonomického řetězce. Na jeden řetězec nepotřebujeme ani PC. Na mnoho řetězců najednou už výpočetní techniku potřebujeme, a projevuje se to hlavně u firem, které si říkají dodavatelský řetězec.

Váš názor Další článek: Rychlík číslo 3455 od Lexmarku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,