Intel hodlá bojovat proti přetaktování čipů

Důležitá překážka pro piráty, malá pro hackery: ale aspoň tak
Jakmile se o něčem řekne, že to „vyrostlo z dětských bot“, bývá to obvykle dobrá zpráva. Z dětských bot už ovšem vyrostl fenomén přetaktování čipů na procesoru – existují pro to stále snadnější utility, provést to může každý i s minimální znalostí a navíc se tento jev přenesl z oblasti soukromých aktivit vlastníka počítače do „padělání“, kdy dodavatelé čipů už prodávají tyto procesory jako přetaktované. Kromě zjevně trestnosti této činnosti (okrádání Intelu) jde navíc o problém s možnou horší funkčností a vyšší chybovostí těchto čipů, z čehož bude samozřejmě obviňován Intel.

Intel přišel s pokusem o řešení této situace, který se jeví docela schůdně – na svou stránku umístil utilitu, která po spuštění řekne, jaký je současný a jaký je původní (výrobní) takt procesoru ve vašem počítači. (Utilitu jsem vyzkoušel pod Windows 98 a s překvapením jsem zjistil, že funguje pouze pro procesory Pentium III „a vyšší“, takže zprávu nepodám. Další drobná nevýhoda: utilita má 1.3 MB). Přetaktování podle Intelu přináší ještě další možné problémy – Intel u řady čipů mění spolu s vyšším taktem i některé obvody, takže se vlastně jedná o jiný čip.

Zajímavé dále je, že Intel se bude snažit přetaktování v budoucnu zabránit; konkrétně, Pentium III je vůči současným pirátským metodám přetaktování (tj. přetaktování u firem, které nakoupí čipy nižší frekvence, přetaktují a přeznačkují je, a posléze je prodají jako čipy jiné, dražší), docela odolné – především v tom, že zatímco dříve stačila přelepka, nyní budou muset tito piráti vypálit laserem označení, které do těla čipu zapustil Intel, a „vpálit“ tam značky svoje. Pro ty, kteří si budou chtít přetaktovat čip v zakoupeném počítači, to žádný problém nebude – koneckonců, je to také na jejich riziko.

Živě komentuje: pirátské přetaktování za účelem zisku je skutečně nutné odsoudit. Intel z něj nic nemá, zákazník je „ošizen“ v tom, že už nemůže čip sám nataktovat výš, zaplatí za dražší čip, než ve skutečnosti má a ještě mu může blbnout, profituje pouze „zločinec“. Škoda, že Intel současně nevyvinul utilitu, která zjišťuje přetaktování u čipů starších než P III; to bychom se asi dočkali u různých poloznačkových a neznačkových počítačů mnoha překvapení.

Váš názor Další článek: Hitachi CM753ET: Devatenáct bodů k dobru

Témata článku: , , , , , , , , , ,