Intel HD: integrovaný grafický čip v procesoru se dokáže přetaktovat

Společnost Intel na začátku ledna příštího roku představí nové mobilní dvoujádrové 32nm „Arrandale“ procesory Core i3, i5 a i7, které budou mít poprvé integrovaný 45nm grafický čip s názvem Intel HD. Zatím nejsou k dispozici informace o výkonu, předpokládá se však lepší výkon než u současné Intel GMA 4500HD.

Intel HD bude při běžné desktopové práci běžet na nízké frekvenci (dle serveru Fudzilla 166 MHz), která může být v případě potřeby až několikanásobně zvýšena. Technologie funguje podobně jako u moderních desktopových grafických karet, které zvládnou taktéž plynule měnit frekvence čipu podle několika stupňů zátěže.

idf2_arrandale.jpg 

45nm GPU a 32nm CPU

S efektivním taktováním se tak můžeme těšit na chytře regulovanou spotřebu, základní frekvence bude stačit i na akceleraci Aero, v případě náročnějších videí nebo hraní her se jádro grafického čipu přetaktuje na vyšší frekvenci. Čip by měl podporovat DirectX 10 (Shader Model 4), OpenGL 2.1 a samozřejmě hardwarovou akceleraci MPEG2 a HD videa (VC-1, AVC). Oproti současné GMA 4500MHD (10) se očekává větší počet výpočetních jednotek (12) a vyšší maximální frekvence.

Váš názor Další článek: Twitter bude sloužit k monitorování zemětřesení

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,