Intel Haswell v testech z celého světa. Jak si vede?

Jak si nové čipy s architekturou Haswell vedou po stránce procesorového a grafického výkonu? O kolik mají nižší spotřebu než minulá generace? To vše v porovnání mnoha zahraničních testů.
Kapitoly článku

Na začátku týdne jsme vám přinesli shrnující článek o nových čipech od Intelu, které jsou založeny na nové architektuře Haswell. Čipy jsou stále vyráběné 22nm technologií, stejně jako předchozí Ivy Bridge, ale Intel udělal opravdu výrazné změny v mikroarchitektuře a vylepšil i oblast spotřeby.

Vzhledem ke stejné výrobní technologii nelze očekávat velké změny v procesorovém výkonu, ale Intel se již dlouho chlubil především grafickým výkonem, kde postupuje mílovými kroky dopředu a čipy Haswell už podporují i DirectX 11.1.

Testy z celého světa

Čipy Haswell opět otestovaly redakce po celém světě, které měly ve většině případů k dispozici především nejvýkonnější modely Intel Core i7-4770K a Core i5-4670K s otevřenými násobiči pro případné snadné přetaktování.

Čipy Haswell mají nový úsporný stav, který kvůli extrémně nízké spotřebě není kompatibilní se všemi zdroji. Výrobci se ale snaží informovat o kompatibilitě u jednotlivých modelů napájecích zdrojů, velmi dobrý přehled můžete nalézt na webu Tech Report.

Dle testů se potvrdila již předem oznámená chyba řadiče USB 3.0, kdy může docházet k odpojení zařízení při uspání a probouzení počítače. Vše by měla vyřešit druhá revize čipsetů C2. Není se ale třeba ničeho obávat, při odpojení nedochází k žádné ztrátě dat.

Výkon procesorové části: mírně vzhůru

V oblasti procesorového výkonu je výkon o trochu vyšší v rozmezí pár jednotek procent, ale najdou se i oblasti, kde je to i více než 15 %. Nové čipy si vedou velmi dobře například u zpracování videa nebo šifrování.

55300.png 55319.png 55325.png
55333.png after-effects.png Gaming_03.png
pcm7-1.png tc-aes.png x264.png
Ukázka zajímavých výsledků srovnávacích testů, Haswell má v procesorovém výkonu navrch

Ve hrách je rozdíl zcela minimální, v dnes již běžném rozlišení Full HD je počet snímků omezen především výkonem grafického čipu a i se starší generací procesorů tak lze dosáhnout takřka stejných výsledků. Pokud tedy vybíráte procesor na hraní her, určitě stačí zvolit slabší kus a ušetřené peníze vložit spíše do výkonnější grafiky.

S modely s označením „K“ je navíc k dispozici i poměrně slušné přetaktování, samozřejmě je nutné počítat se základními deskami s čipsetem Z87. Pomocí jednoduchého taktování přes násobič lze snadno získat i 20 % až 25 % výkonu navíc, který bude znát především u aplikací, jež hodně využijí výkon jednoho i všech jader.

Výkon grafického čipu: jasný pokrok

Zmíněné čipy mají integrovaný grafický čip Intel HD 4600, což ještě nepatří mezi výkonné modely Iris. I tak je na tom výkon mnohem lépe, než u předchozí generace Intel HD 4000.

I když se Intelu podařilo výkon zvednout v některých případech i o více než dvojnásobek, při srovnání se srovnatelnými grafickými čipy typu GeForce GT 650M je to stále mírně horší výsledek.

55280.png hitman-avg.png IGP_02.png
IGP_03.png igp-dirt3.png igp-tr-fps.png
Grafika je o poznání lepší, ale na dedikované ještě ztrácí

Intel ale slušně konkuruje nejen lowendovým kartám, ale také integrovaným grafikám v hybridních čipech APU od AMD. V případě Iris Pro (5200) Intel ukazuje, že se s ním v grafické oblasti musí do budoucna počítat jako s tvrdým soupeřem.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,