Intel Haswell: nová generace procesorů je tady

Intel oficiálně uvedl novou generaci 22nm čipů s architekturou Haswell, která přináší nižší spotřebu i výkonnější grafický čip.

Extrémně úsporné displeje

Jak jsme už psali, Intel se snaží bojovat proti platformě ARM a kromě samotných čipů se tak stará i o snížení spotřeby všech dalších komponent, ze kterých jsou počítače nebo notebooky složené.

 2013-06-03 v 12.01.47.png

Intel ukázal například technologii Panel Self Refresh, která dokáže výrazně snížit spotřebu displeje, které tvoří velkou část celkové spotřeby notebooku nebo tabletu. Technologie funguje relativně jednoduše – displej má v sobě vlastní malou paměť, která dokáže uchovávat poslední dostupný obraz. Systém tak při statickém záběru nemusí neustále zpracovávat obraz a posílat ho skrze interní čipy a rozhraní k displeji.

Místo toho se systém okamžitě přepne do extrémně úsporných stavů a displej zobrazuje poslední snímek obrazu sám. Během běžného používání jsou takové stavy poměrně časté, třeba když něco čtete a nepohybujete ničím na obrazovce ani myší, případně nejste u notebooku vůbec, byť třeba jen na pár minut a nechcete, aby se notebook uspával.

Haswell_Dual_Core_Hero_HR.jpg Haswell_Quad_Core_Hero_HR.jpg
Porovnání dvoujádra a čtyřjádra s architekturou Haswell

Je ale jasné, že v tomto se Intel musí spojovat s výrobci displejů i notebooků, takže nasazení není tak rychlé, jak by se hodilo. V budoucnu ale určitě můžeme tuto technologii očekávat. Výdrž tak sice v zátěži zůstane stejná, při běžném použití by se ale měla o dost zlepšit.

Velká změna

Intel novou generaci popisuje jako velkou změnu, alespoň v porovnání se staršími architekturami. Vzhledem k množstvím vylepšení a změnám to lze jistě potvrdit a je vidět, že nebezpečná konkurence v podobě ARMu dokáže dělat divy a posunout technologie tím správným směrem.

 2013-06-02 v 23.41.32.png
Rozložení čipu Haswell je ve tvaru úzkého obdelníku 

Díky novým čipům se můžeme těšit nejen na tenčí tablety, ultrabooky, notebooky a další počítačová zařízení, ale také na delší výdrž mobilních zařízení, kde se Intel hodně snažil především v oblasti klidového stavu.

 2013-06-02 v 23.33.31.png

Jak si ale nové čipy vedou v reálných testech? Na to se podíváme v příštím článku, kde se objeví testy z celého světa jak z oblasti procesorového, tak i grafického hlediska a spotřeby.

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,