Intel dnes uvede nové procesory

Nejvyšším modelem je Pentium 4 na frekvenci 2,53 GHz.
Procesory, které dnešním dnem vstoupí na trh jsou na frekvencích 2,26 GHz, 2,4 GHz a 2,53 GHz. Všechny procesory běží na rychlejší 533MHz sběrnici.

Spolu s těmito procesory bude uvedena i nová verze čipsetu i850, která podporuje právě sběrnici o rychlosti 533 MHz a rychlejší paměti RDRAM na frekvenci 1066 MHz.

Přechod všech Pentií 4 na 533MHz sběrnici je zcela v souladu s plány Intelu na vytvoření prostoru pro přechod Celeronů na platformu Pentia 4. Celerony poběží s 400MHz sběrnicí a zůstane tak zachován tradiční rozdíl mezi těmito dvěma kategoriemi procesorů. Intel chce uvést 3GHz procesor již v druhé polovině roku a z dnešního pohledu mu opravdu k tomu již mnoho nechybí.

Z pohledu AMD bude důležitý zejména nástup procesorů řady Hammer, které by měly setřást tento tlak Intelu a postavit stávající procesory Athlon do role konkurentů Celeronu na bázi Pentia 4.

S tím, jak se neustále zvyšuje příplatková výbava procesorů v podobě dodatečných instrukčních sad a také podpory 64bitového zpracování dat, však samotná frekvence či číselné označení u AMD postupně ztrácí na významu. Důležité budou zejména výkonnostní testy Hammerů a rozdíly mezi 64 bity a 32 bity. To do značné míry bude rozhodovat o tom, zda se v oblasti běžných počítačů půjde prostým zvyšováním frekvence, nebo se uspíší technologický skok na 64 bitů i v uživatelské oblasti.

Diskuze (66) Další článek: Šum v digitální fotografii

Témata článku: , , , , , , , ,