Intel Corporation - procesory a historie firmy

O tomto gigantu zabývajícím se výrobou integrovaných obvodů (a zejména procesorů pro osobní počítače) jste určitě slyšeli mnoho. Mnoho chvály i nadávek. Dnes se však nebudeme přít jsou-li lepší procesory této firmy či výrobky AMD, ale podíváme se, co je firma Intel zač. Pokud se tedy chcete dozvědět více o této legendě počítačového průmyslu, dnes máte ideální příležitost se to dozvědět.

Nyní se již k dostáváme k současným procesorům. Na 25. října 1999 bylo uvedeno Pentium III s jádrem Coppermine. Tento procesor je odlišný svou 0,18 mikronovou technologií a hlavně integrovanou L2 cache v jádru procesoru (tzv. on die). Coppermine (tyto CPU nemají nic společného s měděnými (měď je anglicky copper) propojkami v křemíkovém substrátu) mají 256 KB L2 cache na frekvenci jádra a spojení s hlavní výkonou části proceosru zajišťrovala 256-bit sběrnice. On-die technologie dovolila procesorům se vrátit do opět socketového provedení.

Díky L2 cache se počet tranzistorů v procesoru vyšplhal až na 28,1 miliónů. Startovací frekvence Pentia III Coppermine je na 500 MHz a končí na 1,13 GHz (verze D0). Pentia III si našla svůj podíl na trhu a pokouší se konkurovat (i když jen stěží) konkurenčním Athlonům. Během jara 2000 se objevily nové Celerony s modifikovaným jádrem Coppermine (L2 cache byla zmenšena na 128 KB).

Intel Pentium III 
(jádro Coppermine)

Intel Pentium 4

Protože Intel byl během roku 2000 pod silným tlakem AMD musel udělat nějaký krok, kterým by konkurenci zpacifikoval. V listopadu 2000 byl uveden procesor Pentium 4. Po mnoha stránkách velmi revoluční. Byl postaven na zcela nové architektuře NetBurst. Díky tomu může pracovat na velmi vysokých frekvencí. Startovací frekvence byla 1,4 GHz a nyní nejrychlejší verze tohoto procesoru dosahuje frekvence 1,8 GHz. Do Pentia 4 je opravdu "napěchováno" velké množství nových technologií. Toto téma je na vlastní článek, a proto uvedu jen některé: jednotky ALU pracující na dvojnásobné frekvenci (u 1,8 GHz verze to je až 3,6 GHz), externí sběrnice pracuje na 4 násobku frekvence FSB, Micro-ops L1 cache, vylepšený prefetching (předpovídání běhu programu) a ještě bych zmínil 20 stupňový pipelining. Intel však udělal jednu chybu, kvůli tlaku AMD uvedení tohoto procesoru příliš uspěchal. S tímto procesorem by mohl Intel udělat stejnou díru do světa jak tomu bylo u prvního Pentia, ale protože všechny technologie v procesoru nebyly ještě úplně dopilovány a čip je příliš velký (vyrábí 0,18 mikron technologií a je složen z 42 milionů tranzistorů) a docela drahý a tak procesor své konkurenty neporáží na hlavu tak, jak by si to Intel přál.  

Intel Pentium III
(jádro Tualatin)

A co budoucnost? 

Je velmi slibná. Z důvodu velmi zdravého konkurenčního prostředí je Intel nucen investovat obrovské finance do vývoje nových technologií (jen tento rok investuje 4,2 miliardy dolarů). Tímto krokem chce všem konkurentům ukázat, že právě on je ten tzv. technology leader. O letošních prázdninách Intel uvádí již po třetí vylepšené Pentium III s jádrem Tualatin, nyní vyráběné 0,13 mikron technologií. Tento procesor obsahuje 512 KB L2 cache on die. Kvůli tomuto mohutnému zvětšení L2 cache je počet tranzistorů 44 milionů, což je zatím rekord. Je to dokonce víc, než má Pentium 4. Intel se trochu Tualatinu bojí, protože jeho výkon se blíží serverovým procesorům této firmy. Díky vyspělé výrobní technologii je startovací frekvence tohoto procesoru 1,13 GHz.

V brzké době se také objeví nové Celerony využívající část technologie Tualatinu - budou vyráběny stejnou 0,13 mikron technologií a jejich L2 cache se zvětší na 256 KB. Výkonnostně na tom budou tyto Celerony jako současná Pentií III s jádrem Coppermine. Startovací frekvence pro tyto Celerony bude 1,1 GHz. Podle mého názoru to Duronům pěkně zavaří. Samozřejmě, ale bude záležet hlavně na ceně. 

Během letošního roku se už na trh pomalu dostává Itanium - první 64-bitový procesor od Intelu. Sice ho v cenících nenajdete, ale Intel ho s velkou chutí již propaguje. Procesor neohromuje svou frekvencí, ta je poměrně hluboko pod 1 GHz (800 MHz), ale velikosti L3 cache u procesoru. Ta dosahuje až 4 MB. Samozřejmě, že je pak tento proceosor velmi drahý (4000 USD), ale protože je určen je pro serverovou oblast, myslím, že zde cena nehraje podstatnou roli. Jeho následníkem bude procesor s kódovým označením McKinley. O kterém však nevíme zhola nic. 

Na vánoce nám pod stromeček Intel nadělí nové Pentium 4 s jádrem Northwood. Bbude se vyrábět 0,13 mikron technologií a bude obsahovat velké množství tranzistorů. Můj odhad je něco kolem 50 - 60 milionů. Startovací frekvence bude 2,2 GHz. Tento procesor už bude opravdu plnohodnotné Pentium 4 a svoji konkurenci rozdrtí jak se patří. Je na co se těšit. 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,