Intel Corporation - procesory a historie firmy

O tomto gigantu zabývajícím se výrobou integrovaných obvodů (a zejména procesorů pro osobní počítače) jste určitě slyšeli mnoho. Mnoho chvály i nadávek. Dnes se však nebudeme přít jsou-li lepší procesory této firmy či výrobky AMD, ale podíváme se, co je firma Intel zač. Pokud se tedy chcete dozvědět více o této legendě počítačového průmyslu, dnes máte ideální příležitost se to dozvědět.

V roce 1947 tři vědci, William Shockley, John Bardeen a Walter Brattain vynalezili v Bellových laboratořích tranzistor, za což jim byla v roce 1956 udělena Nobelova cena za fyziku. William Shockly Bellovy laboratoře opustil a v roce 1955 založil vlastní společnost - Shockley Semiconductors v Palo Altu. Jeho firma zaměstnávala nejlepší odborníky v oboru polovodičů, mezi nimiž byl i elektronický génius Robert N. Noyce. Shockley byl brilantní vědec, ale špatný manažer, a to bylo hlavní příčinou toho, že jeho firmu opustila skupina osmi vědců (Shockley ji nazval "zrádnou osmičkou"), a pod vedením Roberta Noyce v roce 1957 založili novou firmu: Fairchild Semiconductors.

V průběhu příštích desetiletí založili inženýři z Fairchildu více než padesát elektronických firem. V každé polovičové firmě pracovalo velké množství bývalých zaměstnanců Fairchildu. Většina takových firem sídlila poblíž Shockleyho provozů v Palo Altu, v údolí mezi San Franciscem a San José, zvaném Santa Clara Valley. Protože se v té době skoro všchny polovodiče dělali z křemíku (anglicky Silicon), stala se tato oblast známá jako Silicon Valley.

V roce 1968 opustili Fairchild Robert Noyce a Gordon Moore a založili dnes již legendární firmu Intel. Noyce stal předsedou a prezidentem společnosti a Moore získal křeslo víceprezidenta. Tím začala historie firmy Intel. 

První krůčky

zleva doprava: Ted Hoff, Robert Noyce, Gordon MooreV roce 1969 požádal japonský výrobce kalkulátorů Busicom firmu Intel o výrobu integrovaného obvodu pro svou linku nových levných kalkulaček.

První mikroprocesor na světe se zrodil pod označením 4004. Ted Hoff spolu s Robertem Noycem navrhli standardní architekturu, která zahrnovala čtyřbitovou CPU, ROM, RAM, sadu instrukcí CPU, sériový vstup a výstup. Procesor byl vyroben 10 mikronovou technologií, měl 2250 tranzistorů a jeho frekvence byla dnes směšných 108 kHz.

V roce 1972 vyvinul Intel první osmibitový procesor 8008, což byl víceméně klon 4004 upravený na 8 bitů. Tyto první dva procesory se používali hlavně v kalkulačkách. První procesor, který byl určen pro počítače (přesněji pro počítače Altair) byl vyvinut v roce 1974 a nesl označení 8080. Pracoval na frekvenci 2 MHz, čítal 6000 tranzistorů a při výrobě byla použitá 8 mikronová technologie. Procesor 8086 uvedaný v roce 1978 se prakticky vůbec neujal. Byl vyráběn 3 mikronovou technologií a jádro bylo složeno z 29 000 tranzistorů. Jako první 16-ti bitový měl potřebu výrazně komplikovanějšího zapojení než předchozí 8-mi bitové verze. Proto byl vyvinut 16-ti bitový procesor s 8-mi bitovou sběrnicí 8088 - přenos slova 16 bitu se prováděl nadvakrát. Rychlost 8088 byla 4,77 MHz v režimu "normal" a 8 MHz v režimu "turbo" (nejobvyklejší hodnoty). Procesor se stal základem PC třídy XT (hovorově "xtéčka"). Klon tohoto procesoru se také používal v československých počítačích PMD 85.

Intel 4004

Intel 8008

Intel 8080

Intel 8086

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,