Intel Core M: co budete chtít mít v příštím notebooku

Konečně je tu nová generace procesorů od Intelu. Premiéru si odbyla v kategorii úsporných čipů pro ultrabooky a tablety. Slibují vyšší výkon než současné Haswelly a přitom pasivní chlazení.

Ačkoli stěžejní akce Intelu začne až dnes, jednu z nejdůležitějších novinek představil už s předstihem – nové procesory Intel Core M určené pro ultrabooky a podobná mobilní zařízení. Minulý týden na veletrhu IFA už bylo uvedeno pár prvních strojů s těmito procesory a bylo vidět, že sliby Intelu se naplnily – máme tu vyšší výkon, ale zároveň natolik sníženou spotřebu, že lze nové ultrabooky uchladit pasivně. A pochopitelně to má příznivý vliv i na výdrž.

628450670 
Všechno je lepší se 14 nm, zaznělo při představení nových procesorů Core M vyráběných právě 14nm technologií

Intel se chlubí, že nová generace mobilních procesorů Core nabídne o 50 % vyšší výpočetní výkon a o 40 % rychlejší grafiku oproti stávající generaci. K tomu je o 50 % objemově menší a má až o 60 % nižší TDP, což ve výsledku umožní vyrábět zařízení tenčí než 9 mm a bez ventilátoru.

Vývoj pokračuje trendem posledních let, kdy je úspora energie při vývoji upřednostněna před honbou za co nejvyšším výkonem. Nyní se dosáhlo hodnot, které zajistí schopnost provozu ultrabooků celý pracovní den a s pasivním chlazením.

339962888 
Srovnání s aktuální „i pětkou“ ukazuje slibná čísla

Výkon až když je potřeba

Nové procesory jsou prvními z generace s kódovým označením Broadwell a jedná se o kategorii těch nejúspornějších, označovaných Broadwell-Y. Přináší docela citelný posun v klíčových parametrech, přitom jsou v zásadě jen evolucí loňských úsporných čipů Haswell-Y. Architektura zůstává stejná, výrobní proces ale prošel optimalizací a přešel ze 22 nm na 14 nm.

Intel má aktuálně v nabídce tři procesory Core M, které se příliš neliší. Základem definujícím třídu Core M je TDP na hodnotě 4,5 W. To už je velice blízko úsporným Atomům, ale na rozdíl od nich nabídne Core M daleko vyšší výkon jádra. Pro srovnání, minulá generace nízkonapěťových procesorů Core i7 má TDP minimálně 11,5 W, přitom je ve srovnání s Core M výkonově slabší.

16577722 
Zatím jen tři, respektive dva. Víc procesorů Core M do nabídky Intel nezařadil.

Mimochodem, nové označení Core M narušuje zažité odstupňování Core i5, i7 atp. Minimálně v kategorii úsporných procesorů už budeme mluvit jen o Core M a dílčí modely rozeznávat plným označením, aktuálně tedy Core M 5Y70, 5Y10 a 5Y10a.

Z hlediska vlastností můžeme dále sledovat velice nízké základní takty – buď 1,1 GHz nebo dokonce jen 800 MHz. Výkon je k dispozici až v okamžiku, kdy je potřeba. Akcelerace v režimu Turbo představuje u těchto procesorů velký skok, konkrétně na 2,6 GHz u rychlejšího a 2 GHz u pomalejšího modelu.

Téměř dvě hodiny výdrže navíc

Jedná se výhradně o 64bitové dvoujádrové procesory s Hyper-threadingem, tedy virtuálně čtyřjádrové. Dvěma kanály dokážou obsloužit maximálně 16 GB RAM úsporných pamětí DDR3 na 1600 MHz. Mezipaměť L3 činí 4 MB. Nová je také grafická část s označením Intel Graphic 5300, slibuje nárůst grafického výkonu oproti předchozí generaci o 40 %. Pracuje ve frekvenčním rozsahu 100 až 800 MHz, u vyššího modelu s maximem 850 MHz.

783905608 
Na grafice Intel hodně zapracoval. Musí, konkurenčí Nvidia K1 dotírá

Všechny ty skvěle znějící údaje o zrychlení a prodloužení výdrže je nutné brát trochu s nadhledem, nicméně Intel docela podrobně popisuje, na čem a jak testoval například výdrž. Jednalo se o referenční tablet s 11,6" FullHD diplejem a 35Wh baterií běžícím na Windows 8.1. Video v plném rozlišení dokázal přehrávat přes 8 hodin, přibližně o 20% více ve srovnání s předchozí generací. Znamená to 1,7 hodiny navíc, a to už je znát.

Věřím, že delší výdrž bude v reálu znát. Vyšší výkon rovněž, ale mohou se zde projevit limity pasivního chlazení. Ačkoli je TDP opravdu nízké, při delší plné zátěži může být chlazení na limitu a kontrolní mechanismy se postarají o snížení tepelného výkonu, tzn. snížení taktu a reálného výkonu procesoru. To může být v praxi nepříjemné. Ale zatím není důvod ke skepsi, vše ukážou první testy v praxi.

405648972 
Ušetřilo se místo, tím i drahý materiál a v konečném důsledku může klesnout cena. Na čipu zabírá nejvíce místa grafická část. 

Vyšší model má kromě vyšších taktů procesoru a grafiky také podporu technologie vPro pro hardwarové zabezpečení a možnost vzdálené správy, což jej předurčuje k využití ve strojích cíleních na firmy.

Ultrabooky do ještě tenčích obálek

Nové úsporné procesory jsou zatím poměrně drahou záležitostí. S cenou 281 dolarů mají výrobci prakticky předurčeno, že je mohou montovat jen do prémiových zařízení s cenou kolem 1000 dolarů. U nás to znamená stroje startující na 25 tisících korunách.

Časem se nabídka procesorů generace Broadwell bude rozšiřovat, portfolio bude širší a ceny nižší. Nicméně Intel už tolik nespěchá. Core M už tu mělo být dle původních plánů před rokem, ale Intel už pomalu opustil roční cyklus vydávání nových generací čipů. Důvodem bude pravděpodobně situace na trhu, která tak razantní změny nevyžaduje. A eliminuje se tím riziko vzniku chyb při výrobním procesu.

Prvními Broadwelly budiž tedy ty nejúspornější, se kterými už se nehodilo dále otálet. Výrobci teď na trh přijdou s novými ultrabooky, respektive výkonnými tablety s klávesnicemi, které budou zase o dost tenčí a obejdou se bez ventilátorů. Někteří to stihnou ještě teď na podzim, hlavní vlna přijde příští rok. A příznivci Applu se už určitě nemohou dočkat nového MacBooku Air…

Některé první stroje s Core M představené na IFA:

Diskuze (9) Další článek: Visa Europe testuje na Slovensku NFC platby v mobilu. ČR je na řadě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,