Testy | Procesory | Intel

Intel Core i9-9900KS: jak dopadly testy čipu, který na všech jádrech zvládne 5 GHz

  • Intel uvedl osmijádrový procesor Core i9-9900KS
  • Jako první zvládne frekvenci 5 GHz na všech jádrech
  • Stačí to na porážku AMD?

I když je Intel pozadu z pohledu výrobní technologie a AMD ho drtí z pohledu počtu dostupných procesorových jader v dané cenové kategorii, jedno se mu upřít nedá - schopnost dosahovat vysokých frekvencí. A právě to se snaží ukázat i u nového modelu Core i9-9900KS, který dokáže pracovat na frekvenci 5 GHz nikoli pouze v rámci jednoho či dvou jader, jak je u Turba obvyklé, ale rovnou u všech jader najednou.

Jaký to má vliv na výkon ve hrách či aplikacích? Na to se podíváme díky zahraničním testům, kde už redaktoři podrobně prozkoumali schopnosti nového osmijádra od Intelu.

Intel Core i9-9900KS: nejlepší z nejlepších

Nebojte se, mezinadpis není spoiler pro závěrečné hodnocení. Označení nejlepší z nejlepších totiž ukazuje na kvalitu čipu ve stejné osmijádrové kategorii od Intelu. Předchozím králem v oblasti osmijader od Intelu byl model Core i9-9900K, který má základní frekvenci 3,6 GHz. Jedno jádro se sice dokáže zvýšit až na frekvenci 5 GHz, v případě turba u všech jader je ale omezením frekvence 4,7 GHz. Souvisí to rovněž s TDP, které je u tohoto modelu 95 W.

V případě Core i9-9900KS si ale vybral Intel ty nejlepší čipy z waferu, protože procesor zvládne na základní úrovni frekvenci 4 GHz a všechna jádra se mohou najednou dostat až na 5 GHz. Má to ale i své negativní stránky - TDP se zvýšilo ze zmíněných 95 W na 127 W. Nicméně má to své další ale - záleží na desce a biosu, protože se limit mění a může se dostat výše.

Obecně se dá říci, že levnější desky s horším napájením a nedostatečným chlazením nedostanou z procesoru maximum. Podobně jako u grafických karet tak hraje roli i teplota čipu. Jakmile je chlazení procesoru nedostatečné a teplota se zvýší přes danou mez, můžete se s frekvencí 5 GHz na všech jádrech rozloučit.

Uvnitř čipu se nachází stejná integrovaná grafika Intel UHD 630 a podporované jsou stejné technologie jako u ostatních procesorů deváté generace. Vzhledem k velkým změnám z pohledu počtu jader a architektur lze ale rozhodně říci, že frekvence už není tak důležitým parametrem, protože se vše řídí celkovým výpočetním výkonem v daných aplikací a při srovnání stejné cenové kategorie.

Testy z celého světa

Procesor má stejně jako ostatní podobné modely speciální balení. Jeho hlavním soupeřem je 12jádrový procesor AMD Ryzen 9 3900X, který se prodává ještě o tisícovku levněji, ale v rámci platformy nabízí i modernější PCI Express 4.0 a základní podporu rychlejších operačních pamětí DDR4-3200. Rovněž má o něco nižší TDP - pouze 105 W. AMD zde hodně těží právě z pokročilé 7nm výroby u TSMC, zatímco Intel musí spoléhat na svůj optimalizovaný 14nm výrobní proces.

i9k-se-product-box-center-rwd.png.rendition.intel.web.225.225.png

K testům nového procesoru se dostalo mnoho redakcí, abyste nemuseli vše složitě hledat, zde naleznete odkazy na recenze s různými konfiguracemi, grafikami a hlavně v různých aplikacích a hrách:

Výsledky dopadly poměrně překvapivě, protože nejsou tak jednoznačné, jak by se u tak velké změny očekávalo. Ve hrách je změna ve výkonu minimální, občas se dokonce Core i9-9900KS posune na nižší pozice oproti starším modelům. Malé rozdíly jsou přitom vidět jen u rozlišení Full HD, v případě 4K už vůbec nehraje roli procesor a všechny výkonné testované čipy dosahují takřka na chlup stejných výsledků. Pokud ale hrajete v nižším rozlišením i s takto drahým procesorem, je Core i9-9900KS dobrou volbou.

Pokud jde o jakékoli jiné aplikace, které dokáží využívat všechna jádra procesoru, tam se ani tento model od Intelu nemůže vyrovnat nabídce AMD v podobě Ryzenu 9 3900X, který má velký náskok. Přetaktování procesoru je poměrně omezené kvůli tomu, že zde už i Intel dosahuje maximum možného s přihlédnutím k výši napětí. Pokud si ale s napětím pohrajete a máte kvalitní desku a chlazení, neměl by být problém dostat se na 5,2 GHz či 5,3 GHz.

Jen pro fanoušky

Intel Core i9-9900KS přináší prvenství v podobě frekvence 5 GHz na všech jádrech, byť k tomu musíte splnit několik podmínek z pohledu dalších komponent. I když se jedná o skvělý procesor pro hry, rozdíly ve vyšších rozlišeních než Full HD jsou již minimální a naopak tam, kde lze využít více jader, konkurence od AMD vede o velký kus díky většímu počtu jader za ještě nižší cenu.

Na našem trhu se Intel Core i9-9900KS prodává za cenu kolem 15 tisíc korun, zatímco celkově lepší AMD Ryzen 9 3900X stojí přibližně 14 tisíc korun. Vzhledem k ceně je tak volba jasná, ale pokud chcete upgradovat ze stávajícího procesoru Intel s kompatibilním socketem LGA 1151, dejte si pozor na to, zda výrobce už uvedl nejnovější bios pro tento procesor, jinak budete mít problémy.

Diskuze (10) Další článek: Sněmovna schválila digitální ústavu. Budeme mít právo na elektronickou komunikaci a inteligentní formuláře

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,