Intel | Procesory | Přetaktování

Intel Core i9-13900K se podařilo přetaktovat na 8 GHz. Fanoušci kapalného dusíku vyhlíží i 9 GHz

Letošní generace desktopových procesorů bude kromě jiného ve znamení velmi vysokých turbo frekvencí. Testovací vzorek nejvyššího modelu Intel Core i9-13900K se dostal do rukou jednoho z expertů v oblasti extrémního přetaktování a už nyní je vidět, že se máme v oblasti rekordů rozhodně na co těšit.

Dle snímků z webu Wcftech se totiž tento procesor (Raptor Lake) podařilo pomocí kapalného duskíku a tedy extrémně nízkých teplot v oblasti −196 stupňů Celsia přetaktovat na 8 GHz. Navíc se nejednalo o pokus s jedním zapnutým jádrem, jak to bývá zvykem, ale běžela všechna výkonná (8) i úsporná jádra (16) bez zapnutého HyperThreadingu. Napětí bylo neuvěřitelných 1,792 V. Procesor seděl v základní desce s čipsetem Intel Z790.

fvfvdfvdf.jpgUkázka z přetaktování procesoru Intel Core i9-13900K v programu CPU-Z (Zdroj: Wcftech)

Vzhledem k tomu, že jde pouze o vzorek, lze očekávat ještě další posouvání rekordů. Historicky nejvyšší frekvenci 8 722,8 MHz drží už přes 8 let procesor AMD FX-8350, takže lze možná konečně očekávat porážku a zcela nový světový rekord. A když bude trochu štěstí, možná se dočkáme milníku v podobě překonání frekvence 9 GHz.

Diskuze (11) Další článek: Zákazníkům v Kalifornii a Texasu budou vozit objednané jídlo autonomní robotická vozítka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,