Notebooky | Intel | Procesory

Intel chystá výkonné osmijádrové mobilní čipy Tiger Lake

Na začátku září představil Intel nové mobilní procesory Core 11. generace s kódovým označením Tiger Lake, které jsou určené hlavně pro notebooky a úsporná zařízení. Nabídka ale zahrnovala pouze dvoujádrové a čtyřjádrové modely, což by se mělo brzy změnit.

Intel na blogu potvrdil, že chystá výkonnější verze těchto mobilních čipů, které budou mít osm jader. Rovněž bylo upřesněno, že zatímco čtyřjádra mají L3 cache o kapacitě 12 MB, osmijádra budou mít dvakrát větší L3 cache s kapacitou 24 MB.

Vzhledem k tomu, že současné čtyřjádrové čipy Tiger Lake mají TDP až 28 W, u osmijader lze počítat s hranici kolem 45 W, případně 65 W u nejvýkonnějších modelů s vysokou frekvencí, které půjdou do větších herních notebooků a zařízení.

Intel těží z nové 10nm SuperFin výrobní technologie, díky které by měl být dostatečně konkurenceschopný proti mobilním osmijádrům od AMD (7 nm). Na reálné srovnání si ale budeme muset ještě počkat.

Zároveň je ale třeba upozornit na to, že Intel tyto čipy teprve chystá, což není ideální – AMD totiž ještě tento rok uvede novou generaci 7nm Ryzenů s architekturou Zen 3 a mobilní varianty na sebe jistě nenechají dlouho čekat.

Diskuze (15) Další článek: Nová kalkulačka z britské univerzity se pokusí lépe odhadnout, kdy zemřete

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,