Intel chystá nový procesor pro mobilní telefony

Intel by měl údajně již brzy představit nový procesor pro mobilní telefony. Do tohoto segmentu se společnost vrhla v roce 2001 svým prvním Xscale procesorem. V procesorech pro mobilní telefony však nemá Intel ani zdaleka takový podíl na trhu jako v procesorech pro počítače a trhu dominují značky jako kupříkladu Texas Instruments.

Již brzy by však měla firma oznámit nový procesor, se kterým chce Intel zaujmout větší část trhu a nabídnout levnější řešení, které se dá použít i v "obyčejnějších" telefonech než jen v těch "chytrých". V současné době nabízí Intel řešení na bázi kombinace dvou procesorů - jeden se stará o fungování samotného mobilu (série Xscale PXA900), druhý je pak aplikační (série Xscale PXA270 s jádrem Bulverde). Chystaná nová generace pak má nabídnout integraci obou částí do jednoho čipu s kódovým označením Tavor.

Nový procesor má být vyráběn 65nm technologií a sloučení jednotlivých součástí do jednoho čipu má zmenšit příslušné komponenty až o třetinu a snížit rovněž výrobní náklady. Referenční deska s procesorem Tavor včetně flash paměti, RF čipů a power management jednotky by měla stát okolo 40 dolarů.

I když je to cena velmi zajímavá, Intel údajně přesto nebude směřovat přímo na trh low-end telefonů, ale spíše na pokročilejší stroje pro sítě třetí generace.

Zdroj: TGDaily

Diskuze (2) Další článek: Microsoft hodlá investovat v Číně 900 milionů dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,