Intel chce rozvinout technologii čipů pracujících i na frekvenci 3 MHz

V rámci Intel Developer Forum 2011, které se uskutečnilo ke konci minulého roku, Intel kromě jiného představil procesor, který běžel pouze s malým solárním napájením. A právě funkčnost při velmi nízkých hladinách napětí i frekvencí se snaží Intel posunout mnohem dále k případné implementaci do dalších čipů.

Technologie NTV – Near Threshld Voltage umožňuje udržet funkčnost běžící čipu, i když je k dispozici velmi malé množství napětí. Běžné čipy jsou konfigurovány pro určité rozmezí napětí, vše samozřejmě souvisí se samotnými tranzistory a vyhodnocováním zda je propuštěno napětí (1) či nikoli (0).

small_Claremont-ISSC.jpg 

Intel ukazoval testovací prototyp vycházející z architektury Pentia, který s malým solárním blokem dokázal běžet i na hranici 10 mV, včetně funkčního operačního systému. Intel chce tuto technologii implementovat jako nový extrémně úsporný stav, ve kterém mohou čipy běžet, ať už se jedná o procesory, grafické čipy nebo paměti.

Ukázkový procesor s kódovým označením Claremont může při obvyklém napětí kolem hranice 1,2 V běžet na frekvenci téměř 1 GHz, v případě potřeby (nečinnost, nižší nároky na výkon) však může snížit napětí až na 280 mV a frekvenci 3 MHz. Tyto změny navíc mohou být extrémně rychlé, takže ve výsledku může být tento stav lepší volbou, než třeba uspání počítače, protože je systém vždy ve vteřině připraven k plnému výkonu.

small_NTV-ISSC.jpg

Tato technologie může mít velký dopad na všechny vyráběné čipy, především pak v mobilní oblasti, kde je nízká spotřeba v klidovém režimu velmi důležitá.

Diskuze (21) Další článek: Nový SkyDrive útočí na Dropbox

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,