Umělá inteligence | Intel | Čipy

Intel chce koupit Habana Labs, kde vyvíjejí čipy pro akceleraci umělé inteligence

Intel se v poslední době hodně zaměřuje na oblast umělé inteligence. Ve vývoji by si nyní chtěl pomoci formou akvizice a v hledáčku má izraelský startup Habana Labs, který vyvíjí vlastní čip pro hluboké neuronové sítě. 

Podle informací webu Ctech již Intel jedná o akvizici v oblasti jednoho až dvou miliard dolarů. Pro Intel by to znamenalo další velkou posilu pro oblast AI jak z pohledu mozků, tak i technologií, protože je začíná tlačit všemi směry – jak u klasických procesorů, které dostanou různé akcelerační obvody pro neuronové sítě, ale také speciální čipy jako je třeba Nervana Neural Network.

Čip Gaudi od Havana Labs má nejblíže právě architektuře Nervana, je založený na tensor jádrech, má 32 GB rychlé paměti HBM2 s propustností až 1 TB/s a podporuje nejnovější formáty dat jako je BF16 nebo INT8. Ve formě karty využívá i rychlého rozhraní PCI Express 4.0. TDP jednoho čipu je 140 W s naměřeným výkonem o 14 % vyšším v testu ResNet než u Nvidia Tesla V100 s dvakrát vyšší spotřebou.

Oproti ostatním čipům na trhu si čip Gaudi už v této fázi dobře poradí se škálováním a lze je propojit v rámci serverů a celého datacentra do velkého počtu kusů. Dostupnost modulu i systémů HLS1 s až 512 čipy a síťovým 100GbE rozhraním se očekává v polovině roku 2020.

Habana Labs rovněž představila čip Goya, což je první procesor pro „deep learning inference“, který podporuje všechny významné frameworky, je plně programovatelný a jeho efektivita by měla být dvakrát lepší než u Nvidia Tesla T4.

Diskuze (3) Další článek: Přístup k internetu se stává silnou vyjednávací zbraní. Indie odřízla od sítě Kašmír, ten je teď paralyzovaný

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,