Intel čelí 32 žalobám kvůli procesorovým chybám Meltdown a Spectre

Jeden z největších bezpečnostních problémů posledních desetiletí, který se objevil v rámci procesorů Intel a dalších výrobců – Spectre a Meltdown, má dle očekávání i pokračování u soudu. Zatím nejhůře na tom je Intel, který oznámil, že už čelí 32 žalobám.

Žaloby na Intel podávají především zákazníci v rámci hromadné žaloby, kteří byli dle vyjádření poškozeni právě kvůli zmíněným chybám v procesorech Intelu. Důvodem žaloby přitom není jen samotná bezpečnostní chyba, na kterou Intel a další už vydali opravy, ale efekt samotné opravy, která způsobuje snížení výkonu v některých případech až o 30 %. Zákazníci tak zjednodušeně řečeno mají procesory a systémy s nižším výkonem, než se kterým si je dle specifikací a ceny koupili.

Pouze dvě žaloby jsou cílené na nedávné zjištění, že Intel informace dlouhou dobu držel pod pokličkou a pouze pro vybrané partnery, zatímco na veřejnost se informace dostala až po půl roce.

Dalším třem žalobám čelí Intel přímo od akcionářů, kteří obviňují radu Intelu z insider tradingu, za kterým by měl stát například i šéf Intelu Brian Krzanich. Ten podezřele prodal takřka všechny své akcie za 39 milionů dolarů v období po zjištění problému samotným Intelem, kdy ještě informace o chybách nebyla dostupná veřejnosti.

O chybách Spectre a Meltdown jsme mluvili v nedávném Týdnu Živě:

Diskuze (8) Další článek: Jak moc budou omezené Windows 10 běžící na ARMu? Microsoft zveřejnil dokumentaci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,