Intel | Čipy | Bitcoin

Intel brzy ukáže vlastní těžební zařízení pro bitcoin. V únoru odhalí specializovaný čip Bonanza Mine

Bitcoin už se dnes efektivně těží pouze pomocí takzvaných ASICů (application-specific integrated circuit), které mají čipy přizpůsobené přímo pro kryptografickou hashovací funkci SHA-256. Na ní je postaveno zabezpečení a odměňovací logika bitcoinu (Proof-of-Work). Na trhu je už několik hráčů, kteří vyrábí vlastní ASICy, a to včetně návrhu procesorů, které jim s nejmodernější technologií vyrábí například TSMC.

Už brzy se ale na tento trh vrhne Intel s vlastním čipem. Už před třemi roky si Intel patentoval nový optimalizovaný systém pro zpracování SHA-256 a nyní už jde vše do finále. Na nadcházející konferenci ISSCC, která se uskuteční na konci února, totiž bude mít Intel prezentaci v sekci „Chystané čipy“ s označením „Bonanza Mine: An ultra-low-voltage energy-efficient Bitcoin mining ASIC“.

Označení „Bonanza Mine“ je tak kódové označení specializovaného čipu pro těžbu bitcoinu. Vzhledem k tomu, že má Intel značné zkušenosti v oblasti vývoje polovodičů, lze očekávat, že bude současným hráčům nejen konkurovat, ale možná nabídne to nejlepší řešení.

V současnosti patří mezi špičky například Antmine S19 Pro s výkonem 110 TH/s, spotřebou 3,25 kW a cenou 2 900 dolarů, WhatsMine M30S++ s výkonem 112 TH/s a cenou 4 tisíce dolarů nebo třeba AvalonMiner 1246 (90 TH/s, cena 3 890 dolarů). Ceny berte jako přibližné, protože je ovlivňuje dostupnost a množství odebraných kusů.

Výrobci těchto ASICů už mají navrhnuté čipy a předobjednanou 5nm výrobu u TSMC i Samsungu, takže se Intel bude muset v tomto směru hodně snažit v tom, aby byl rovněž velmi efektivní.

Diskuze (16) Další článek: Windows 11 budou podporovat widgety od třetích stran. Stahovat se budou ze Storu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,