Intel a Microsoft: už nejsme kamarádi?

Používat slovo „Wintel“ začíná být silně nepatřičné.
Byly doby, kdy se pro popis současného počítačového světa často používalo slovo „duopol“ či přímo „Wintel“ (Windows+Intel), symbolizující takřka bezchybně pracující partnerství mezi těmito dvěma firmami, které si rozdělily trhy a společně vystupovaly vůči nepřátelům jedné či druhé strany.

Toto již dnes neexistuje. Samozřejmě, že „praktický“ duopol nadále trvá, neboť počítače, které provozují Windows a pohání je čip od Intelu, na světě naprosto dominují; vztahy se ovšem podstatně ochladily a ty tam jsou nějaké významné společné strategie. Za vším bývají lidé: tvrdilo se, že dříve se „stará garda“ počítačového světa ve složení Andy Grove z Intelu, Bill Gates z Microsoftu a Eckhard Pfeiffer z Compaqu pravidelně scházela a společně plánovala, přičemž šlo i o osobní přátelství, které se ve velkém byznysu cení na víc než vagón dolarů. Dnes ovšem firmy nevede nikdo z nich a jejich nástupci se navzájem příliš nestýkají; co se týká strategií, každá z firem si jede po svém a další strana je pro ni pouze obchodní partner, byť jakkoli výrazný.

Například na vývojářské konferenci Intelu při prezentování strategií firmy v e-komerci vystupovali na pódiu tři šéfové e-komerčních firem, přičemž dvě z nich používají jako platformu Linux a jenom jedna Microsoft: být to před dvěma lety, tak by to Microsoft zřejmě považoval za těžkou diplomatickou urážku. Na téže konferenci Intel veřejně tvrdil, že pro provozování Windows 2000 je potřeba podstatně více počítačového výkonu než na Windows NT – což je v naprostém rozporu s tím, co říká Microsoft, který uvádí, že nové operační systémy nepotřebují více počítačové síly než ty předchozí. Intel dokonce uvedl číslo, které všechny překvapilo: je prý potřeba aspoň o 250 MHz vyšší takt procesoru, aby se stroj s Windows 2000 choval tak jako počítač s Windows NT. Microsoft tvrdí naprostý opak: říká, že Windows 2000 jsou na stejné konfiguraci (PC s 64 MB RAM) o 24% rychlejší než Windows NT a o 30% rychlejší než Windows 98, a že firma je „vzrušena“ z toho, jak rychlé Windows 2000 jsou. (Z osobních zkušeností se všemi jmenovanými operačními systémy bych se přikláněl spíše ke zlaté střední cestě a to, že W2000 jsou v souhrnu, v průměru všemožné denní práce na počítači zhruba stejně výkonné jako NT, ovšem baští víc paměti; jsou ale podstatně stabilnější a vůbec příjemnější k práci).

Je logické, proč si obě strany stojí za těmito rozpornými tvrzeními: Intel chce prodat víc výkonných čipů a Microsoft zase chce prodat víc Windows 2000 – a pokud zákazníci nabudou dojmu, že pro upgrade na Windows 2000 si musejí ještě upgradovat počítač, jejich ochota podstatně poklesne. Dříve ale obě firmy byly schopny vydat shodné stanovisko co se týká výkonnostních požadavků, když se objevila nová verze Windows – je ale nutné říci, že to bylo spíš ve prospěch Microsoftu.

Trhliny mezi Microsoftem a Intelem se ovšem objevují všude. Intel je spoluvlastníkem několika firem, které produkují Linux; Microsoft zase investuje do Apple a portuje své programy na jeho platformu. Intel produkuje procesory ARM, vhodné pro kapesní počítače; na nich pak zcela jistě nemusí běžet Windows CE – a naopak, Windows CE mohou běžet na různých platformách, kde vůbec nemusí být čip od Intelu. Microsoft koupil firmu WebTV, která dodává už dnes statisíce set-top boxů pro přístup k Internetu přes televizi; ani zde není Intel nijak privilegován. Na druhé straně však existuje přinejmenším jedna firma, která je úhlavním nepřítelem jak Intelu, tak Microsoftu, a to je Sun Microsystems – tedy aspoň něco.

Diskuze (7) Další článek: Microsoft uvede Visual Basic for the Web

Témata článku: , , , , ,