Instalace a první dojmy

Windows 98 jsem si stylově nainstaloval den poté, co byly oficiálně odstartovány v San Franciscu, i když jsem měl cédéčko už pár týdnů předtím - odkládal jsem to coby činnost, u které jsem očekával jen samé obtíže. Ale opak byl pravdou.
Windows 98 jsem si stylově nainstaloval den poté, co byly oficiálně odstartovány v San Franciscu, i když jsem měl cédéčko už pár týdnů předtím - odkládal jsem to coby činnost, u které jsem očekával jen samé obtíže. Ale opak byl pravdou. Zatím nelze sdělit nic než první dojmy, a ty bývají nejen u produktů Microsoftu skoro vždy dobré, nedostatky vyplavou na povrch později.

Až mimořádně vyladěná se mně jeví instalace. Spouští se z Windows 95 nebo z DOSu, a je podstatné, že nevyžaduje přítomnost operátora - prostě ji spustíte, jdete na oběd, na disk se přemístí 200 MB dat, počítač se sám dvakrát restartuje a Windows 98 jsou připraveny k používání. Snad poprvé v životě jsem nezažil zádrhel - jsem zvědavý, zda to bude pravidlem či výjimkou.

Instalace bez nutnosti ji "vysedět" je dobrou zprávou pro administrátory; ten ji může spustit na desítkách počítačů současně a ušetří spoustu času. Windows 98 si dokáží samy zjistit existenci a funkčnost většiny periferií, které nejsou starší než 2-3 roky - Plug&Play konečně funguje. Velmi mě též potěšilo, že instalace Windows 98 mě zanechala na disku nedotčenou verzi Windows NT 4.0 a sama zrežírovala dual-bootování, takže z dobrodružství je snadná cesta zpátky. Vůbec, správci budou potěšeni i dalšími vlastnostmi, jako je například možnost automatického nastavení intervalů, ve kterých se Windows 98 samy "vyčistí" od různého souborového smetí, kdy proberou registr (Registry) a zlikvidují zbytečnosti, kdy zkomprimují pevný disk. To je od Microsoftu chytré - už vidím stovky správců, jak ze svých šéfů tahají peníze na upgrade a argumentují stovkami ušetřených hodin, které nebudou muset strávit při běžné údržbě počítačů. (Opět ovšem musíme počkat, jak bezvadně toto bude fungovat).

Podstatně rychlejší provoz Windows 98 jsem nezaznamenal, rozhodně ale svižněji pracuje grafika aktivního desktopu než v případě, když jste si ji přiinstalovali k Windows 95 z Internet Exploreru. Rychlejší se jeví i přístup k Internetu, tj. prostupnost TCP/IP vrstvy. Otestoval jsem také asi desítku běžných program a nesetkal jsem se s chybou; několik menších nekonzistencí ve funkcích jsem ale našel.
Váš názor Další článek: V roce 2002 bude 10% dálkových telefonních hovorů přes Internet

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,