Sociální sítě | Instagram | Kouření

Instagram zakázal influencerům propagaci tabáku, zbraní a vapování

Instagram se v poslední době snaží zakročit na své platformě jak proti šikaně, tak i proti propagaci některých konkrétních výrobků. Aktuálně zakročil proti vapování či tabáku. Influencerům ale zato dá nové možnosti, jak se spojit se značkami a sdílet statistiky příspěvků.

Sociální síť na svém blogu zveřejnila několik novinek, mezi které patří i omezení propagace některých konkrétních typů produktů influencery. Jedná se hlavně o „branded content“ – tedy ten, který je označený jako propagace konkrétního příspěvku značkou. Nově je zakázáno dělat reklamu vapování, tabákovým produktům a zbraním. Instagram začne vymáhat nová pravidla v následujících týdnech.

Proti vapování se aktuálně hlavně v USA zvedá vlna nevole. Zakročil proti nim například i Apple, který odstranil z App Storu desítky e-kuřáckých aplikací. Aktuálně se totiž objevují tisíce případů, kdy byly diagnostikovány plicní onemocnění, které souvisejí právě s používáním elektronických cigaret.

Omezení se dotknou příspěvky propagující alkohol a doplňky stravy, které budou svázány speciálními pravidly. Ty Instagram zveřejní v průběhu příštího roku.

Nový nástroj, jak sdílet data s firmami

Instagram aktuálně testuje skrývání počtu jednotlivých lajků u příspěvků, což vyvolalo vlnu zděšení mezi influencery. Běžnou praxí totiž bylo, že získávali své zákazníky právě díky vysokým číslům. To ale není možné, když je sami neuvidí, což vyvolávalo situace, kdy museli influenceři jednotlivé příspěvky screenshotovat a zasílat.

a251e0a1-0cd3-4d0d-a46f-4bb4392c9cee 
Brand Collabs Manager umožní influencerům spolupracovat s firmami.

Facebook si je této situace vědom a tak rozšiřuje svůj nástroj Brand Collabs Manager i na Instagram. Ten umožní rychlý přehled různých statistik a hlavně i jejich sdílení s inzerenty a značkami, což zjednoduší práci oběma stranám. Zároveň umožní uživatelům vyhledat značky, které aktuálně hledají spolupráci v dané kategorii.

Diskuze (4) Další článek: Jak to vypadá s tokamakem HL-2M? Čínské „umělé slunce“ se prý rozzáří už příští rok

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,