Instagram

Instagram po pěti letech vrátí možnost chronologického řazení příspěvků

Na Instagram v následujících měsících zamíří novinka, která se po dlouhé době nebude týkat ani ochrany mladistvých, ani boje s dezinformacemi, ale obyčejného uživatelského zážitku. Šéf společnosti Adam Mosseri během slyšení v americkém Senátu uvedl, že síť vrátí možnost chronologického řazení příspěvků. Po té lidé volali nepřetržitě od roky 2016, kdy ji Instagram odstranil.

„Právě pracujeme na verzi chronologického řazení příspěvků, chceme ji představit v příštím roce,“ řekl Mosseri americkým zákonodárcům. Do Senátu byl pozván na diskuzi o ochraně mladistvých, největšímu tématu Instagramu poslední doby, mluvil o ale větším množství věcí. Podle něj je správné, aby si lidé mohli určit, jak příspěvky v jejich feedu budou řazeny. 

Ještě nedávno přitom tvrdil něco zcela jiného. Pro připomenutí, chronologické řazení měl Instagram ve svých začátcích, lidé na něj byli zvyklí. V roce 2016 se ale síť rozhodla, že zařadí doporučovací algoritmus a příspěvky začala ukazovat podle oblíbenosti a priority. Podstatnou část uživatelů tato změna naštvala, nepomohlo navíc, že Instagram pořádně nevysvětlil, podle čeho příspěvky rankuje. 

Toto naštvání lidem vydrželo dodnes. Celé roky nepřetržitě volají po tom, ať se vrátí možnost chronologického řazení – jednoduše ať si uživatelé vyberou, jaké řazení chtějí, protože není vyloučeno, že nová verze někomu vyhovuje více. Instagram, respektive Mosseri, ale ještě letos v červnu na firemním blogu argumentoval, že chronologické řazení nevnímá příliš pozitivně, lidé kvůli němu údajně přichází o příspěvky, na kterých jim záleží.

Instagram chystá i další novinku

V současnosti se firma k tématu musela vrátit tak trochu nedobrovolně. Po silné kritice toho, co a jakým stylem lidem ukazuje, mimo jiné v rámci kauzy Facebook Papers, se snaží hledat cesty, jak si vylepšit reputaci, znovuoživení chronologického řazení se přímo nabízí. Lidé po něm volali opravdu dlouho, navíc je neoddiskutovatelně transparentnější.

Mosseri neřekl, kdy přesně se možnost vrátí, uvedl jen, že síť cílí na první kvartál příštího roku. Instagram pak na Twitteru potvrdil, že na novince opravdu pracuje a sdělil, že lidé si mezi preferovanými řazení budou moci vybrat. Dokonce má vzniknout i zcela nový feed, kde si lidé budou moci sami naklikat své oblíbence, jejichž příspěvky pak uvidí primárně.

Zdroj: CNN

Diskuze (6) Další článek: Recenze robotického vysavače Niceboy Charles I7

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,