Sociální sítě | Instagram | Hate speech

Instagram mění pravidla pro ověřování účtů. Hodně sledujících už k modrému odznaku nepomůže

Na Instagram přichází další série novinek, která má síť udělat výrazně transparentnějším, bezpečnějším a diverznějším místem. A také se mění způsob, jak bude společnost ověřovat účty. Osobnostem a značkám už nebude stačit, aby k získání modrého odznaku měly hodně sledujících, každý účet bude posuzován individuálně podle různých hledisek. Firma o tom informovala na svém blogu

„Účet musí splňovat určitá kritéria, než jej ověříme, včetně určitého stupně notability,“ vysvětluje v příspěvku nový proces ověřování šéf Instagramu Adam Mosseri. „Tuto notabilitu měříme skrze texty v médiích, které se osob usilující o ověření týkají,“ dodal CEO s tím, že počet sledujících už nebude brán v potaz. Jinými slovy - to, že jste oblíbení, vám nijak nepomůže, pokud se o vás v médiích objevují kritické články. Podle Instagramu bude tento způsob férovější a více průhledný. 

Média, po kterých bude společnost kvůli ověřování sahat, pak budou obsahovat více zdrojů z afroamerické, latinskoamerické a LGBT komunity. Větší diverzita je vůbec velké téma, na které se Instagram zaměřil - v červnu po protestech kvůli smrti George Floyda slíbil, že prozkoumá, zda není některá skupina uživatel na jeho síti znevýhodňovaná. Blogový příspěvek se tak týká především toho, k čemu Instagram během tří měsíců došel.

V první radě vytvořil nový tým, jehož cílem bude se právě této problematice věnovat. Ve spolupráci s týmem umělé inteligence má zajistit, že algoritmy Instagramu se ke všem uživatelům budou chovat stejně. Firma také hledá nového člověka, který bude působit jako ředitel diverzity. 

Aktualizovaná jsou rovněž pravidla týkající se nenávistného obsahu na síti. Nově je například explicitně zakázáno sdílet projevy blackface a útočit na židovské stereotypy. Účty, kde budou nalezeny výhrůžky znásilněním, budou okamžitě smazány. Instagram se dosud zaměřoval spíše na potírání šíření dezinformací a krajně pravicových rasistických projevů. 

Diskuze (14) Další článek: Kutil si postavil neviditelný počítač. Je schovaný v desce dřevěného stolu, monitor v polici

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,