Bezpečnost | Instagram | Děti

Instagram bojuje proti predátorům – znemožní dospělým posílat soukromé zprávy nezletilým

Sociální síť Instagram umožňuje uživatelům komunikovat kromě komentářů pod příspěvky také skrz soukromé zprávy. Tento kanál byl bohužel zneužíván internetovými predátory k navazování kontaktů s nezletilými. Provozovatel proto vydal nové podmínky, omezující tuto formu komunikace.

Aktualizace ochrany soukromí zaměřená na teenagery je zastřešena snahou o ochranu dětí a mladistvých. Nové bezpečnostní funkce omezí dospělým uživatelům možnost kontaktovat dospívající, ale nadále umožní interakci se členy rodiny a jinými důvěryhodnými dospělými, jako jsou rodinní přátelé.

Věk ověří umělá inteligence

Dle oficiálních podmínek mohou Instagram používat nezletilé osoby starší 13 let. Věk je od jisté doby jedním z údajů, který musí uživatel zadat při zakládání účtu, nicméně pokud se na této sociální síti pohybujete, možná jste narazili na profily evidentně mladších dětí.

Věk totiž není nijak ověřován, takže dítě, bažící po své přítomnosti na Instagramu, nemusí v tomto uvést pravdivý údaj. Provozovatel chce tuto situaci řešit nasazením technologií umělé inteligence a strojového učení, které by měly vyhodnocovat skutečný věk uživatelů.

Další novinkou je omezení soukromých zpráv mezi dospělými a náctiletými. „Abychom chránili dospívající před nechtěným kontaktem ze strany dospělých, zavádíme novou funkci, která zabrání dospělým v odesílání zpráv lidem mladším 18 let, pokud je nesledují,“ uvádí oficiální blog.

Pokud se tedy osoba starší 18 let pokusí poslat zprávu nezletilému uživateli, narazí na informaci, že odesílání zpráv není povoleno. Jedinou výjimkou bude situace, kdy nezletilý daného dospělého sleduje – pak lze předpokládat, že ho nějakým způsobem zná.

Konec nevhodných interakcí s dětmi

Tím ovšem snahy o zamezení nevhodných kontaktů nekončí. Instagram hodlá v konverzacích mezi dospělými a dospívajícími zobrazovat bezpečnostní upozornění, vyzývající k opatrnosti. To se bude objevovat například v konverzacích s dospělým, jenž posílá velké množství žádostí o přátelství nebo zprávy lidem mladším 18 let.

V rámci upozornění dostane nezletilý možnost ukončit konverzaci, zablokovat nebo nahlásit dospělého. Instagram hodlá také varovat: „Buďte opatrní při sdílení fotografií, videí nebo informací s někým, koho neznáte.“ Tato funkce bude zaváděna postupně – v některých zemích by měla být k dispozici již v průběhu března a brzy bude dostupná celosvětově.

„Existují případy, kdy je vhodné, aby dospělí a dospívající komunikovali na Instagramu, ale je důležité, aby byli dospívající chráněni před nechtěným kontaktem ze strany dospělých. Požadavek, aby navázal spojení dospívající, nikoli dospělý, umožňuje nezletilým se chránit. Posadí je na sedadlo řidiče a dá jim větší kontrolu nad jejich zážitky na Instagramu,“ uvedl generální ředitel ConnectSafely.org Larry Magid.

Diskuze (12) Další článek: Nvidia GeForce Now pro nové členy razantně zdraží. Cena stoupne na téměř dvojnásobek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,