Inprise Application Server na scéně

Aplikační server Inprise Application Server od firmy Inprise (dříve Borland) byl 3. března uveden na náš trh.
Aplikační server Inprise Application Server od firmy Inprise (dříve Borland) byl 3. března uveden na náš trh.

Inprise Application Server je vybaven vizuálními vývojovými nástroji, které jsou integrovány s aplikační mezivrstvou (middleware) a s nástroji pro správu AppCenter. Díky svému základu, daného použitou architekturou CORBA, může sjednocovat historicky vzniklá prostředí.

Inprise Application Server obsahuje několik klíčových komponent, které jsou dány klíčovými požadavky na vývoj, šíření a správu aplikací:

  • vývojové nástroje
  • nástroje pro šíření aplikací
  • nástroje pro správu aplikací
  • nástroje infrastruktury
K vývojovým nástrojům Inprise Application Serveru patří Application Server Developer Kit — platformově nezávislý balík vývojových nástrojů, umožňující vývoj distribuovaných aplikací v jazycích Java a C++. Vyvíjet lze rovněž v prostředí JBuilder for Application Server.

Pro šíření aplikací tento balík obsahuje AppServer, který slouží k instalaci komponent Java nebo ucelených hotových programových celků. To usnadňuje grafické uživatelské rozhraní AppServer Console, které rovněž slouží ke sledování a řízení objektových služeb.

AppCenter Console slouží pro správu distribuovaných aplikací — řídí běh aplikace podle pravidel, stanovených uživatelem aplikace. Také lze pro kritické aplikace nastavit prvky fault-tolerant — buď jako záložní běh kopie aplikace na jednom serveru (operačním systému), nebo na více serverech v clusteru, kde lze kromě toho zajistit tzv. dynamické vyvažování zátěže, které např. některé samotné operační systémy neumí, pouze si v clusteru umí předat zdroje a spustit záložní aplikace.

Mezi komponenty infrastruktury Aplikačního serveru patří VisiBroker, který představuje implementaci standardu CORBA, a podporuje jazyky Java a C++. Dalšími komponentami jsou Security Socket Layer pro bezpečnou komunikaci v síti, VisiBroker Naming Service (pojmenovávací služba), VisiBroker Event Service pro zasílání asynchronních událostí, a VisiBroker Gatekeeper pro zpřístupnění appletům ORB.

VisiBroker umožňuje integraci s databázemi Oracle, Sybase a s transakčními monitory CICS a TUXEDO.

Součástí je také InterBase — databázový server SQL, a dále Java Web Server, který podporuje nejdůležitější WWW-servery — Netscape, MS SiteServer a Apache.

Inprise Application Server podporuje platformy Sun Solaris, HP-UX, IBM AIX a Windows NT, a umožňuje zajistit přechod roku 2000.

Váš názor Další článek: Adobe ohlašuje InDesign: bude z něj Quark killer?

Témata článku: , , , , , , , ,