Inkoust nebo laser? Je tu i třetí cesta

(inzerce) Technologie, která spojuje výhody obou a přidává i něco navíc. To je tuhý inkoust od firmy Xerox. Zeptali jsme se na ni odborníka společnosti, Dušana Novotného.

Co je tuhý inkoust? Specifická technologii tisku, která je vzdáleně podobná inkoustu. Na rozdíl od něj však náplně netvoří kazety s tekutinou, ale barevné kostičky. Tiskárna kostičky tuhého inkoustu nejprve nataví a potom šetrně přenese na papír. Během tisku se nevyskytují vysoké teploty typické pro laserové tiskárny.

2_Xerox.jpg

Jaké jsou hlavní výhody? Víme, co se stane s papírem, když ho namočíme - pomačká se. Právě kontakt papíru a vody limituje tisk běžným inkoustem na kvalitní, tedy drahý papír. Ještě markantnější to je u oboustranného tisku nebo tisku na recyklovaný papír. Pevnému inkoustu je tak říkajíc jedno na co tiskneme. Krásný barevný tisk na kvalitní papír zvládne stejně dobře jako na levný recyklovaný.

3_Xerox.jpgHlavní výhoda je jasná a cena? Pořizovací ceny tiskových zařízení jsou o něco vyšší, ale v nákladech na tisk tuhý inkoust exceluje. Na rozdíl od laserové nebo LED technologie nepotřebuje tuhý inkoust žádné drahé díly s omezenou životností. Díky tomu jsou fixní náklady na minimu. Například v případě platby za stránku systém vyhodnocuje množství použité barvy až od určitého procenta barevného tisku, typicky třeba barevné logo na hlavičkovém papíře, účtuje stránku jako černobílou.

Takže stránka obsahující barvu je účtována jako černobílý tisk? Díky tříúrovňovému účtování platí uživatelé pouze za množství barvy (barevných bodů) na stránce, nikoli za přítomnost barvy. Stránky s malým množstvím barvy se účtují v ceně černobílých dokumentů, typicky 0,20 až 0,18 Kč, podle tarifu. Tato cena platí s čtyřletým servisním zabezpečením a zahrnuje dodávku veškerého spotřebního materiálu, kompletní servis a čtyřletou záruku.

Jaké jsou další výhody dané technologie? Snadná obsluha. Kostičku jednoduše vybalíte z recyklované krabičky a vložíte do tiskárny. Žádná tonerová kazeta, žádné inkoustové cartridge. Kostky navíc můžete doplnit kdykoli chcete, nemusíte čekat, až inkoust zcela dojde a stroj se zastaví. Zároveň díky tomu, že jsou si náplně samy sobě obalem, odpadá až 90 % odpadu.

1_Xerox.jpg
Další článek: Microsoft konečně otevře svůj obchod i mimo USA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,