Infrastrukturní služby Windows Azure v plném provozu

O možnosti spouštění vlastních virtuálních strojů v cloudové službě Windows Azure vás na TechNet blogu informujeme poměrně pravidelně (ostatně na TechNet blogu jsou k dispozici i stránky vyhrazené této cloudové službě), ovšem až do dneška se jednalo o zkušební provoz. Službu jste mohli bez problémů využívat, ovšem bez garance SLA a garantované technické podpory.

Toto období je již za námi, dnešním dnem přešly infrastrukturní služby Windows Azure (tedy možnost provozu virtuálních strojů plus podpůrné služby typu virtuální sítě, VPN připojení apod.) do plného provozu jako služba s garantovanou dostupností a technickou podporou.

V souvislosti s uvedením do ostrého provozu rovněž dochází ke změně cen, kdy u virtuálních strojů došlo k poklesu ceny v rozmezí 21-33%, což je určitě potěšující informace jak pro stávající zákazníky, tak pro uživatele, kteří virtuály v cloudu teprve zvažují.

S globální dostupností pak souvisí ještě dvě technická změny, při definování parametrů virtuálního stroje nyní máte k dispozici dvě nové velikosti, označované jako paměťově intenzivní. Nově si tak můžete kromě již existujících velikostí vybrat i čtyřjádrový stroj s 28 GB RAM a osmijádro s 56 GB RAM. Druhá změna se týká předpřipravených šablon virtuálních strojů, kdy nově můžete přímo v cloudu, bez nutnosti uploadu instalačních souborů, rozběhnout virtuál se SQL serverem, SharePointem, BizTalk Serverem či Dynamics NAV.

Další informace naleznete na blogu Windows Azure produktového týmu, případně na hlavním portálu věnovaném Windows Azure. A pokud si Windows Azure chcete vyzkoušet, není nic jednoduššího než si vytvořit bezplatný 90 denní zkušební účet.

Tomáš Kantůrek
 

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Diskuze (1) Další článek: Blackmagic Design uvádí přenosnou kameru s rozlišením 4K

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,