Informace z kiosku

POhled na informační kiosek firmy Infos System.
Určitě už jste se s nimi setkali – na úřadech, nádražích, v muzeích. Dříve stěny těchto institucí zdobily složité orientační plány a několikastránkové informační brožury, ale s nástupem informačních technologií je začínají vytlačovat podivné stojany, které počítače připomínají jen vzdáleně dotykovými obrazovkami. Těmto zařízením se říká informační kiosky a mohou sloužit daleko více funkcemi, než jenom orientačním plánem budovy.

U nás tato zařízení vyrábí společnost Infos Systém a ve svých referencích uvádí např. Ministerstvo práce a sociálních věcí, naši ambasádu v Moskvě, finanční, okresní a městské úřady. Infos System vytváří především „hardware“ kiosku (navrhne jeho design, vytvoří konstrukci a vyrobí jej) a připraví aplikaci.

Uvnitř může být cokoliv
I když to tak nevypadá, uvnitř kiosku je obyčejný počítač, s obyčejnou myší a klávesnicí (tyhle části jsou schované uvnitř a jsou určeny pouze servisní obsluze). Obyčejný ale není monitor – ten má citlivou dotykovou obrazovku (TouchScreen). Nasune se do připravené konstrukce a je hlavním vstupním i výstupním zařízením. Dotykové monitory nejsou levné a tvoří nejdražší část celého systému. V konstrukci, která uchytí všechny periferie, jsou připraveny otvory pro reproduktory (pokud je počítač vybaven zvukovou kartou) a štěrbinou, ke které se dá připojit čtečka čipových karet. Na přání zákazníka není problém implementovat i čtecí zařízení pro magnetické karty nebo čárový kód.

Kiosek lze vybavit zdrojem nepřerušitelného napájení – UPS nebo i klimatizací; větrák počítače na všechno přece jenom nestačí, navíc kiosek není příliš větraný. V kiosku je místo i pro tiskárnu a otvor, kudy se dostanou vytištěné informace k uživateli. Všechny periferie a zařízení jsou uvnitř uzamčeného kiosku, takže k nim prostý uživatel nemá přístup.

Aplikace pro kiosek je možné speciálně naprogramovat, ale pro obyčejné prezentace stačí vytvořit webové stránky a spustit Internet Explorer v módu kiosk. Tato možnost je vhodná pro informační systémy, u kterých skutečně nepotřebujete psát složitější aplikace. S aplikací pomůžou ve firmě Infos, napsat si ji ale můžete sami – na počítači uvnitř kiosku bývají obyčejná Windows NT, ale jdou použít i slabší Windows 9x. Díky variabilitě periferií není problém napsat síťovou aplikaci, kdy budete z centrálního místa aktualizovat databáze v jednotlivých kioscích.

Uživatelsky přítulný, ale i odolný
Kiosky se vyrábějí v několika provedeních – pro použití v interiéru budovy a bezpečná verze pro venkovní nebo náročná prostředí. Liší se především „povrchovou“ úpravou – venkovní verze mají obrazovku z 14mm neprůstřelného skla a jsou vybaveny 2mm ocelovým „pancéřováním“. Verze pro provedení v interiéru jsou vybaveny jednoduchými zámky FAB, vnější provedení mají neodvrtatelný trezorový zámek. Takto vybavený kiosek by měl odolat i útoku několika vandalů – dá se přišroubovat k zemi. Pokud máte obavu z ukradení kiosku, můžete si jej vybavit i zabezpečovacím zařízením a uživatele můžete identifikovat použitím snímače otisků prstů. Barevné provedení a design (který však musí respektovat počítač a monitor uvnitř) záleží jen na vkusu zákazníka.

Jak už jsem nastínil na začátku, ideální použití těchto kiosků je v institucích, které tak můžou touto formou poskytnout nejen orientační plán budovy, ale i spoustu užitečných informací. Ideální jsou tyto kiosky v místech, kde je nutno návštěvníkům poskytovat informace – muzea, kulturní a turistická centra, nádraží, letiště a spousta dalších. Současně také s vyžitím čteček čipových nebo magnetických karet můžete využít tento kiosek jako terminál pro vstup do informačního systému. Protože architektura (a to jak softwarová, tak hardwarová) je otevřená, záleží jen na vás, jaké využití vás napadne (a když nám do redakce jeden kousek přivezli, nápady některých mých kolegů byly doslova šílené).

informační kiosek
Fat Boy
Zdroj: Infos System, s. r. o., Prostějov
Telefon: (0508) 36 59 70
Cena: námi recenzovaný kiosek: 36 900 Kč skříň; 45 262 Kč 17" monitor s dotykovou obrazovkou; 18 500 Kč počítač bez softwaru
Záruka: 2 roky (skříň), monitor obvykle 2 roky, dotykové senzory 5–10 let (záleží na typu), kontrolery 5 let
Parametry: 1 135×610×610 mm, hmotnost 30 kg, bezpečný zámek třídy 4; 17" monitor; zabudovaný dotykový senzor
Zdroj: Computer

Váš názor Další článek: Comnet – lidí málo, novinek ještě míň

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,