Infografika: Co teď bude s ACTA

O ACTA se už moc nepíše, ještě ale není konec. V tuto chvíli vznikají připomínky ve výborech Evropského parlamentu a rozhodnuto může být v červnu. Ovšem ani to nic neznamená.

Na první pohled by se mohlo zdát, že už kauza ACTA, která dlouhé týdny plnila přední stránky novin, nadobro skončila. Samozřejmě tomu tak není – z náměstí pouze zmizeli demonstranti. Smlouva má nastavenou pevně danou cestovní mapu pro příštích několik měsíců. Tedy přinejmenším v Evropském parlamentu, který ji nyní bude projednávat.

Jeho zaměstnanci zpracovali jednoduché a přehledné schéma. Pokud vám nebude něco zcela jasné, pod obrázkem najdete i textový popis, o co vlastně nyní půjde. Obrázek můžete zvětšit

acta ep.png

Co dál s ACTA krok za krokem

Ratifikaci ACTA v mezidobí pozastavilo několik evropských zemí, EP nicméně dodržuje jasně daný jednací plán. O hladký průběh se stará parlamentní výbor pro mezinárodní obchod – INTA a zpravodajem je britský europoslanec David Martin.

INTA si vyžádá posudky čtyř dalších výborů Evropského parlamentu a to právního výboru (JURI), výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE), výboru pro lidská práva a spravedlnost (LIBE) a pro nás velmi zajímavého výboru pro rozvoj (DEVE), jehož zpravodajem je český europoslanec Jan Zahradil.

INTA zpracuje připomínky výborů a nakonec se rozhodne, jaké dá doporučení pro samotné plenární zasedání europoslanců. To se bude konat v polovině června a právě tehdy by se mělo definitivně rozhodnout.

Jak už jsme na Živě.cz psali, Evropská komise požádala Soudní dvůr EU o právní posudek, jestli je ACTA v souladu s evropským právem. O to samé požádá lucemburský soud i Evropský parlament, poslanci totiž budou mít vlastní připomínky.

Co když EP řekne ano?

Pokud soudní dvůr nebude mít s dohodou ACTA problém, mohou poslanci definitivně zvolat jasné ano, či ne. Co se stane v případě souhlasu? Zatím se zdá, že nic podstatného, aby totiž ACTA mohla vstoupit v platnost, musí ji ratifikovat všechny členské země Evropské unie. A to nakonec nemusí být vůbec jednoduché, mnoho evropských států totiž už ratifikaci odložilo na neurčito a zvláště v Polsku dnes není ani vůle dál pokračovat. Bez všech hlasů tak bude ACTA v Evropě mrtvá.

Vznikne tlak na vzdorující země?

Podle textu ACTA mají všechny členské strany s ratifikací čas do května příštího roku, pokud by tedy dohoda v EP prošla bez problémů a ratifikovaly by ji i ostatní členské země až na několik výjimek, mohly by pak pochopitelně na „zlobivé“ odpadlíky tlačit podobným způsobem jako třeba při schvalování Lisabonské smlouvy před několika lety. To už jsme ale v rovině spekulací, definitivní východisko totiž v tuto chvíli asi neznají ani ve Štrasburku.

A na závěr ještě druhá část infografiky. Tentokrát se jedná o stručnou časovou osu dohody ACTA od prvních projednávání až po současnost.

acta historie.png

Diskuze (9) Další článek: Apple svou službou iCloud znečišťuje přírodu, říká Greenpeace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,