Infineon ohlásil DDR DIMM modul 1 GB

Firma Infineon Technologies oznámila vzorky 184pinového DDR DIMM modulu s kapacitou 1 GB.
Firma Infineon Technologies oznámila testování 184pinového DDR DIMM modulu s kapacitou 1 GB, která je organizována jako 128Mbit x 72. Modul komunikuje rychlostí 1600 MB/s (neboli PC1600, též DDR200), její takt je 100 MHz. Modul je osazen třiceti šesti paměťovými čipy kapacity 256Mb (32 MB), kde čtyři čipy navíc dovolují použít ECC ochranu.

Vzorky použitých čipů typu DDR200 nebo DDR266 (PC2100) jsou k dispozici již v současné době stejně jako paměťové moduly typu registered 184pin DDR DIMM kapacity 25 nebo 512 MB. Vzorky modulu kapacity 1 GB budou pro veřejnost k dispozici podle plánu firmy Infineon v druhém čtvrtletí tohoto roku.

Při této příležitosti oznámila firma Infineon, že její paměťové moduly s DDR SDRAM kapacity 256 MB byly schváleny v použití na DDR platformě firmy AMD, tedy s čipovou sadou AMD 760.

Živě komentuje: Datová kapacita 1 GB se donedávna používala ve spojení s pevnými disky a ještě dříve s výkonnými RAID poli z SCSI disků a nyní se dozvídáme, že za půl roku by se měly první RAM moduly této kapacity dostat na veřejnost. Inu, časy se mění. Dalo by se říct, že ani ten megabajt už není to, co bývalo. Vzpomněl jsem si na RAM disky, které byly svého času poměrně populární (tedy před dávnými a dávnými časy). Pokud bychom nechali nějakých 256 MB pro vlastní chod počítače a ze zbytku vytvořili RAM disk (tedy 0,75 GB neboli 768 MB), tam by se už něco vešlo.

Vzpomínám si, že jsem s oblibou nechával svůj RAM disk defragmentovat. Byla to poměrně zábavná podívaná, kdy na počítači s procesorem 286 se defragmentoval disk během půl sekundy. Krása. Dnes jsme nějak zapomněli na používání RAM disků, resp. jsme toho byli svým způsobem zbaveni jistým operačním systémem. Dnes znám jen málo lidí, kteří si pod pojmem RAM disk vůbec něco představí a vlastně neznám ani jednoho, kdo by RAM disk používal. Dokázal bych si přitom docela dobře představit používání RAM disku s kapacitou zvětšenou kompresním programem v reálném čase pro swapování či jiné operace. Byla by to vlastně jediná příležitost, jak softwarovou cestou zvětšit kapacitu RAM.

Používáte někdo RAM disk a proč?

Diskuze (6) Další článek: Toshiba zvětšuje notebookové disky na 30 GB

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,