Kryptoměny | Indie

Indie zavede státní digitální měnu a na výdělky z kryptotransakcí uvalí 30% daň

Několik zásadních měnových novinek oznámila v úterý indická vláda. Pomalu se chystá uznat kryptoměny jako zákonné platidlo, chce v této souvislosti představit i vlastní digitální měnu, virtuální indickou rupii. Zároveň na všechny výdělky z kryptoměn a NFT plánuje uvalit 30procentní daň.

Podle ministryně financí Nirmaly Sítarámanové se s oběma kroky počítá v příštím finančním roce, který v Indii začíná v dubnu. Vedle zdanění příjmů z kryptoměn vláda uvažuje také o jednoprocentním daňovém odpočtu z plateb souvisejících s nákupem virtuálních aktiv. Daně se mají týkat rovněž darování kryptoměn, v takovém případě je bude platit příjemce.

Indie je druhý největší internetový trh na světě, v poslední době se tu obchodování s kryptoměnami a NFT neuvěřitelně rozrostlo, podle společnosti Chainalysis meziročně dokonce o 641 procent. Dosud ale země neměla žádnou legislativu, která by tyto transakce upravovala, naopak politici dříve zvažovali celostátní zákaz kvůli varování před praním špinavých peněz.

Ale z toho nakonec sešlo, kabinet se naopak rozhodl do kryptoprostoru vstoupit, i proto, aby země snížila svou závislost na hotovosti. Indie z tohoto důvodu plánuje také svou vlastní digitální měnu, kterou testuje už několik měsíců. Bude zaštítěná přímo indickou centrální bankou a podle Sítarámanové rozproudí digitální ekonomiku země. 

Ministryně také očekává ušetření prostředků na správu této měny oproti její fyzické variantě. Podle analytika Darshana Bathija lze kroky označit za finální zlegalizování kryptoměn v Indii, řekl pro agenturu Bloomberg. Podle odhadů je v zemi 15 až 20 milionů investorů do kryptoaktiv, drží aktivita v hodnotě zhruba 115 miliard korun.

Diskuze (38) Další článek: Reklamy táhnou. Google už je díky nim větší továrna na peníze než Microsoft

Témata článku: , , , , , , , , , , ,