Impozantní Acer Aspire Ethos 8943G (video)

Notebook Acer Aspire Ethos není nejlevnějším, nejlehčím nebo nejvýkonnějším počítačem. Nedá se mu ale upřít mimořádná elegance.

Notebook tak cílí na ty, kteří vyžadují špičkový výkon ve střídmém těle bez nějakých pouťových výstřelků. Je třeba říci, že díky svému 18,4 palcovému displeji s plným vysokým rozlišením nejde o žádného drobečka. Jde nejvýše o notebook pro občasné přenášení z jedné místnosti do druhé, který však v kompaktním těle obsahuje vše důležité.

Pod pojmem vše, se tady skrývá vypalovací Blu-ray mechanika, hned dva pevné disky o celkové kapacitě 1,2 terabajtu, výkonný procesor Core i7 podporovaný rychlou grafikou ATI Radeon 5850 a hned šest integrovaných reproduktorů včetně subwooferu na spodní straně.

Současně je ale také zajímavé, co Aspire Ethos nemá. V kategorii herní a multimediálních notebooků se totiž často šíří nešvar v podobně modře či červeně podsvícených tlačítek a velkých ploch, které ve tmě nepříjemně ruší. Tento notebook nic takového nemá, pokud už něco musí svítit, je to velmi decentní a i celkový design notebooku kombinující stříbrné a matně černé plasty působí hodnotným dojmem.

Specialitou tohoto notebooku je touchpad a tím nemyslím jen to, že je skleněný a podporuje gesta pomocí více prstů. Stiskem kruhového tlačítka se na něm totiž rozsvítí multimediální tlačítka pro spouštění přehrávače médií a základní ovládání při přehrávání. Zatímco sledujete Blu-ray film, nemusíte kurzor přesouvat na tlačítka na obrazovce, rozsvítíte si je rovnou na touchpadu. Popravdě je ale nabídka těchto funkcí na touchpadu docela chudá a zobrazené symboly neměnné. Navíc po přepnutí do režimu multimediální tlačítka přestane fungovat touchpad pro ovládání kurzoru myši. Pod touchpadem vykukuje ještě otočný ovladač hlasitosti, jak je to nenápadné, tak je to velmi šikovné řešení.

Výbava konektory je na rozumné úrovni, dostatek USB portů i výstupů na monitor asi stačit bude. U tak velkého notebooku je snad jen překvapením chybějící slot na rozšiřující karty ExpressCard, i když přiznávám, že se dnes už používají minimálně a vše nahrazuje USB. Vestavěný akumulátor přes velkou kapacitu moc výdrže neposkytne. Notebook má opravdu vyšší spotřebu, takže dvě hodiny jsou tak rozumné maximum. U notebooku určenému k trvalému položení na stůl to ale zas tak moc nevadí.

Výkon notebooku je dostatečný na většinu současných her. Existují sice výkonnější notebooky zaměřené na náročné hráče, ale pro ty, kteří se spokojí s označením dostatečný výkon, je důležitější celkový design a koncepce notebooku.

Je naprosto jasné, že Aspire Ethos nebude pro každého, on ostatně takovým notebookem ani být nechce vzhledem ke své ceně kolem padesáti tisíc. Jedná se o elegantní na design orientovaný multimediální notebook s mimořádnou výbavou. Určitě seženete o dvacet tisíc levnější výkonnější notebook. Jen ale asi bude vypadat jako pouťová atrakce.

 

Technické parametry

procesor: Intel Core i7 720QM (1.60 GHz, 8 MB L3, 2400MHz QPI)
paměť: 8192 DDR3-1066 (4x2048)
disky: 2× 640 WDC WD6400BEVT-22A0RT0, 5400rpm, 8MB cache
mechanika: BD-RE (MATSHITA BD-MLT UJ240AS)
LCD: 18,4" TFT, lesklý, 1920 × 1080
grafika: ATI Mobility Radeon HD5850 (1GB GDDR3, 128bit)
síť: 10/100/1000 (Atheros AR8151 PCI-E Gigabit Ethernet), Atheros AR5B93 (b/g/n)
polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
operační systém: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ)
akumulátor: Li-Ion 88 Wh / 2h 10 min
rozhraní: 4× USB, 3x audio, čtečka SD/MMC/MS/xD, eSATA/USB, VGA, HDMI, Firewire
rozměry: 440 × 295 × 37-40 mm
hmotnost: 3,94 kg

 

 

Diskuze (18) Další článek: Advanced Installer: Profesionální vyráběč instalátorů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,