Netflix | Hudba, filmy, seriály

IMAX chce začít uvádět filmy Netflixu a Amazonu. Premiéra by byla zároveň na internetu i v kinech

Některé filmy a pořady vytvořené exkluzivně pro streamovací služby mají tak vysokou kvalitu, že člověka skoro zamrzí, že je nemůže zhlédnout v kině a užít si je na velkém plátně. Doteď to nešlo, protože oba světy se nemají moc v lásce. Kina IMAX ale chtějí prolomit ledy a začít obsah z Netflixu a Amazonu pravidelně nabízet.

Šéf společnosti IMAX Richard Gelfo to uvedl na konferenci Goldman Sachs Communacopia v New Yorku, jak upozornil The Hollywood Reporter. Všechny velké streamovací služby, včetně Netflixu, s řetězcem kin aktuálně vyjednávají podmínky, za jakých by to probíhalo.

Podle něj si služby uvědomují, jaký potenciál by pro ně uvedení jejich obsahu v kinech mělo. Mají navíc filmy, kterým by velké plátno vyloženě slušelo. „Je nevyhnutelné, že všechny ty velké projekty budou mít jednou uvedení v kinech a jsem si jistý, že to bude právě v IMAXu,“ řekl Gelfo.

Že se řetězce kin a streamovací služby doteď neměly v lásce, je pochopitelné. Jsou svými přímými konkurenty a kina vzrůstající kvalitou obsahu na Netflixu a dalších službách silně trpí. V Americe je návštěvnost kin na 25letém minimu. Nepomáhá ani, že do projektů streamovacích služeb se vrhá čím dál více hollywoodských herců a celebrit - například americký exprezident Barack Obama bude mít na Netflixu vlastní pořad.

Streamovací služby se přitom uvedení obsahu v kinech nebrání, obvykle ale požadují, aby to bylo až po uvedení na jejich službě. Z toho kina samozřejmě nadšená nejsou. Výsledkem je, že Netflix sice několik promítání v kinech měl, ale nebylo jich mnoho. A rozhodně nejde o pravidelnou aktivitu. Služba tak jeden čas dokonce zamýšlela nákup vlastního kinematografického řetězce, ale nakonec z nápadu sešlo.

S IMAXem by situace mohla být trochu odlišná, protože je známo, že experimentuje a ze všech společností se mu nejvíce daří dělat z návštěvy kina zážitek. Jeho extrémně velké plátno by mohlo nalákat i v situacích, ve kterých by člověk návštěvu „normálního“ kina zavrhl. Aktuálně se zamýšlí, že by obsah do IMAXu a na streamovací služby šel ve stejný čas, což by mohl být určitý kompromis.

V Česku je k nalezení jen jeden kinosál s technologií IMAX, a to v Praze na Flóře v rámci sítě Cinema City.

Váš názor Další článek: BMW ukázalo samořídicí motorku. Umí i zastavit, aniž by se skácela k zemi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,