ImageN 1.4b: Víc než jen grafický program!

Programů pro práci s grafikou je celá řada a dá se říci, že všechny nabízejí skoro tytéž možnosti. O to více potěší, když se objeví skutečně kvalitní program se širokou škálou schopností, který je navíc úplně zadarmo.
Programů pro práci s grafikou je celá řada a dá se říci, že všechny nabízejí skoro tytéž možnosti. O to více potěší, když se objeví skutečně kvalitní program se širokou škálou schopností, který je navíc úplně zadarmo. Přesně takový je skoro neznámý ImageN, jehož verzi 1.4b jsme důkladně otestovali.

Překvapivé je, že instalační program nevytvoří zástupce v menu Start ani na pracovní ploše, takže tuto práci budete muset udělat sami. Po prvním spuštění se pak zobrazí hláška No configuration file found, using defaults s doporučením, jak si máte program nakonfigurovat.

Grafické rozhraní aplikace je skutečně velice neobvyklé a liší se úplně od všeho, na co jsou uživatelé Windows zvyklí. Na monitoru se totiž zobrazí digitální fotoaparát bez jakéhokoli ovládacího prvku (obrázek fotoaparátu lze nahradit vlastním). Velice rychle ale přijdete na to, že všechny položky jsou ukryty pod pravým tlačítkem myši. Pokud by vám tento způsob práce nevyhovoval, můžete si zapnout zobrazování plovoucího menu, které vypadá jako menu standardních aplikací Windows. To provedete přes položku View-Tools.

Co tedy ImageN nabízí:

  • Umí přenášet obrázky z paměťových karet (PC Card, PCMCIA, SmartMedia, CompactFlash) nebo digitálních fotoaparátů na pevný disk počítače. Volitelně lze použít automatické přejmenovávání obrázků při přenosu a aplikovat na obrázky filtry z Adobe Photoshopu. Podporovány jsou fotoaparáty připojené přes sériové rozhraní, jako je Agfa, Epson a Olympus. Pracuje ale i s jinými přístroji, jež používají stejný přenosový protokol, jako je například Nikon 950.
  • Samozřejmě nechybí možnost prohlížení a editace obrázků.
  • Integrovaná databáze pro uchovávání zmenšených náhledů každého obrázku (k dispozici je pět různých velikostí náhledů). Díky rychlosti a kapacitě můžete tuto databázi použít pro snadnou orientaci mezi tisícovkami snímků. Kromě náhledu se do databáze ukládají i další informace, jako je jméno obrázku, velikost a další podrobnosti. Do databáze jsou automaticky ukládány všechny soubory přenesené z digitálních zařízení, ovšem přes volbu Database-Browse je možné přidat obrázky z libovolné složky na pevném disku nebo volbou Update folder tree přidat všechny obrázky z daného disku či složky včetně všech podsložek. Přímo z databáze lze provádět základní operace, jako je otevírání, kopírování, přesouvání a mazání souborů. Lahůdkou je pak možnost opatření jednotlivých snímků textovým a zvukovým komentářem. Vynikajícím způsobem je vyřešeno vyhledávání obrázků v databázi, kde můžete hledat nejen podle jména, ale i podle popisu, data, času, velikosti a dalších kritérií. Informace lze také exportovat do SQL databáze.
  • Raritou je integrovaný webový server, který umožňuje okamžité zpřístupnění obrázků a jejich náhledů na Internetu. Obrázky jsou prezentovány na jednoduchých www stránkách, přičemž uživatel nepotřebuje absolutně žádné znalosti HTML.

Jestliže budete program používat ve spolupráci s digitálním fotoaparátem, musíte jej nejprve nakonfigurovat. To provedete v menu Configure-PC Card/Camera, kde nastavíte základní parametry jako je použitý port, rychlost přenosu, výstupní formát a další údaje důležité pro správnou součinnost zařízení s programem.

Daleko větší možnosti editace dosáhnete použitím zásuvných modulů pro Adobe Photoshop. Ty můžete získat buď s uvedeným programem, nebo je lze stáhnout z Internetu. Filtry lze aplikovat ručně nebo automaticky při přenosu snímků (program sám obsahuje dva filtry z dílny Ilyi Razmanova).

Ocenění si jistě zaslouží i dávková konverze přístupná z databáze přes menu Images-Convert. Kromě automatické změny velikosti můžete obrázky otáčet, převracet, transponovat, měnit jejich barevné složení, nastavovat kontrast, jas, barevný poměr, aplikovat filtry a určovat výstupní formát a jeho vlastnosti. To se může hodit například tehdy, když potřebujete převést větší množství obrázků z jednoho formátu do jiného.

Zajímavá je také možnost vytváření videosekvencí ve formátu AVI ze sady jednotlivých obrázků. Snadno tak vytvoříte působivé animace, které si může přehrát každý uživatel vlastnící patřičný přehrávač (např. Windows Media Player 6.4 a vyšší). Video můžete nechat doplnit zvukovými anotacemi, jež jste přiřadili jednotlivým obrázkům, nebo lze nastavit doplnění zvukovým podkreslením ve formátu WAV. Velmi efektním způsobem tak například vytvoříte efektní prezentaci fotografií z dovolené, které můžete přehrávat v celoobrazovkovém režimu na monitoru počítače bez nutnosti instalace jakéhokoli dalšího grafického programu.

Z dalších vlastností jmenujme například snímání obsahu obrazovky, podporu zařízení připojovaných přes rozhraní TWAIN, ukládání obrázků na pozadí pracovní plochy či praktického pomocníka pro vytváření CD s obrázky.

Je až neuvěřitelné, že program, který zabírá jen málo přes megabajt místa a ještě k tomu je úplně zadarmo, nabízí tak širokou škálu funkcí, které mnohdy nenajdete ani v těch nejdražších produktech této kategorie. Potěšující také je, že ImageN nezapisuje žádné informace do registrů a neinstaluje soubory do systémové složky, což umožňuje jeho snadnou přenositelnost (stačí jen zkopírovat složku s programem) a odinstalaci bez zapomenutých souborů. Jediné, na co si potenciální uživatelé budou muset chvilku zvykat, je nestandardní způsob ovládání, nicméně vzhledem ke schopnostem této aplikace jde jen o malou vadu na kráse. Já osobně dávám tomuto programu do žákovské knížky velikou podtrženou jedničku.

Minimální požadavky: Windows 95/98/NT, 32 MB RAM, procesor Pentium 166, grafická karta s dostatečným výkonem Licence: Freeware Webová stránka: http://www.pixoid.com/ Download, velikost: 977 KB

Diskuze (1) Další článek: SGI má nejrychlejší stanici pro NTčka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,