Ikea Dirigera ovládne chytrou domácnost. Díky standardu Matter se spojí i s Applem nebo Philipsem

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 18

Názory k článku

25. 10. 2022 23:47

Co neumí ikea umí Hornbach a za méně.
Brána od SMART HOME od hornbach promění váš domov v chytrý dům. Automatické ovládání světla, senzory, pomoc s úsporou energie – to vše a mnohem více je možné. Zařízení využívá protokoly Z-Wave, WLAN a ZigBee. Za tímto účelem je připojen k elektrické síti. Brána SMART HOME by hornbach je kompatibilní se systémy chytré domácnosti Amazon Alexa, Google Home a systémy jiných značek. Včetně Philips, gardena, Bosch, parkside by Lidl

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
25. 10. 2022 23:46

Porad to jsou jen hracky. Spolehlivost je docela OK, ale kdyz to nejmin potrebujete tak to selze. Na nejake ovladani svetel ci dalsich vec je vhodne myslet uz pri stavbe a natahat kabely na ovladani a pouzit prumyslove veci. Jako treba PLC.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
25. 10. 2022 17:35

Všiml jsem si, že přibyla, stejně ten matter bude chtít mít další gw od dalších výrobců atd. meh věc. A nevím teda jak ostatní, ale co jsem zkusil zigbee používat trochu víc, tak jsem zjistil, že to nějak spolehlivé není.Já postupně tyhle věci nahrazuju otevřenýma věcma, často bohužel i vyloženě deskama. Dělat novej barák a chtít tohle, tak tomu přizpůsobím elektroinstalaci, ale i takhle zpětně, někdo tomu třeba říká bastl, ale ono prostě koupit espressif kabičku a naprogramovat tak, že dělá přesně to co chci je fajn, protože to dělá přesně to co chci, server mám jak lokální, tak v kloudu a destičk když se nepřipojí na lokální, zkusí kloudový, když ani tam ne, tak použije solid state relay nebo triak (asi se tomu říká), záleží jestli je ze starší nebo novější generace, k ovládání světla. Takhle to zkouší každých 30s, co jsem zkoušel, tak je to vpohodě i když vypnu zcela domácí síť, ta jediné co nefunguje jsou scény a síťové vypínače, ale ty základní věci jdou ovládat bez toho aby člověk poznal, že je problém.Vstup destičky je klasický tlačítko ala vypinač, takže ani problémy čínských vypínačů, kdy je jedna věc zmáčknout vypínač a druhá aby se zmáčkl mikroswitch na desce se nedějou.Sice poprvé to bolí vyvíjet, ale pak už je to fajn, jen vpodstatě duplikace pro nové zařízení.Chápu i, že to není pro každého, ale jinak než takhle nevím jak to vyřešit (pokud chci mít scény atd.), bez rozkopání celého domu a tahání drátů, bohužel v ČR máme často zděné domy, kde je cokoliv upravovat hyper problém.
Někomu třeba stačí tuja, někomu dokonce hue řešení, nemusí být každý náročný. Někomu stačí vypínač :DNa ovládání větších spotřebičů používám shelly 4pro pm, na menší jsem našel výrobce takových těch čínských zásuvek, co tam nemá tuya mcu a garantuje že to dodá s espressif mcu který má na gpio jak rele, tak ledku tak měřák spotřeby :D + pár mám ještě těch tuja zigbee ts011f, který jsou v rámci toho co jde koupit (např. hue, aeotec, fibaro, ...) docela ok.žárovky lidl zigbee, protože umí 2000k, tam kde nemám ambientní nepřímé osvětlení, jinak switchbot, taky přehozený na espressif firmware.
Senzory jsem všechno zigbee vzdal a používám BT (asi možná sigmesh, nevim) skr espressif esphome branu, funguje to daleko lip nez zigbee senzory, sokujici, vim.Pak mám ještě pár těch zigbee ikea ovladačů a aqara kost na ovládání scén, ať nemusím používat telefon jak v pravěku.Vsechny ostatni věci, co už moc lidi nepoužívají jako prevod modbus komunikace na ethernet atd. to stejny espressif mcu.Ve výsledku je to vlastně systém co používá jedno api, jeden RiscV RTOS a jeden systém pro správu + teda zigbee branu na pár pozůstatků a jedno 80A rele.Prostě klasika bastl, no.Existuje ještě i nějaká komunikace espnow, kdy se ty zařízení umí bavit napřímo bez APčka atd. ale to jsem nezkoušel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xls
25. 10. 2022 11:20

Ten Matter jako myšlenka dobrý, ale výrobci to zase zaříznou, protože ti chtějí navázat uživatele na své proprietární řešení a dlouhodobě vysávat. V praxi to bude vypadat tak, že přes Matter to sice bude v zásadě komunikovat a kompatibilní, ale sofistikovanější funkce jen přes vlastní appku výrobce. Takže na hraní dobré a vyhazování peněz, dlouhodobé rozumné využití nic moc.Pak je taky zajímavá otázka úspor energie. Co jsem to v r. 2018 počítal, tak celoroční provoz zařízení vycházel cca 40 korun na každý W spotřeby. Tady asi dost těch zařízení bude mít spotřebu vyšší, bude jich hodně + elektřina podstatně zdražila, tak se dostáváme na pěkných pár tisíc ročně při provozu jen za elektriku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
07. 06. 2022 00:06

Já jsem používal Fibaro Home Center, ale to má naprosto bizardní aplikaci do mobilu a nic se z mobilu nedá nastavit, jen používat přednastavené. Proto jsem ho nahradil Homey (https://homey.app/) a to mohu doporučit. Umí to mnohem více než Fibaro a zároveň je to velmi přehledné a funkční. Má to spoustu "aplikací" třetích stran pro integraci (https://homey.app/en-us/apps/homey-pro/) a co je na tom nejlepší, tak kdo chce, může si naprogramovat vlastní integrační modul (lze ho i nasdílet ostatním), takže pokud existuje k něčemu REST API, tak se to dá relativně snadno integrovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 06. 2022 11:59

A co Xiaomi?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 06. 2022 11:14

Pro někoho kdo hledá out of box řešení asi ok. Já zůstanu u home assistant 😉

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor