Chytrá domácnost | IKEA

Ikea Dirigera ovládne chytrou domácnost. Díky standardu Matter se spojí i s Applem nebo Philipsem

Oživeno 25. října | Ikea už od tohoto týdne začala prodávat centrum chytré domácnosti Dirigera. Původní hub Trådfri zůstane funkční, ale již se neprodává. Nová brána stojí 1690 Kč, skoro dvojnásobek té původní (799 Kč).

Magazín The Verge už novinku otestoval. Má lepší mobilní aplikaci a celkově se Dirigera jednoduše používá, ale podpora pro standard Matter prý dorazí až v nadcházejících měsících. V příštím roce půjdou chytrou domácnost ovládat i vzdáleně přes internet.

Dirigera se umí s ostatní elektronikou spojit bezdrátově přes Wi-Fi, Zigbee nebo Thread. Tyká si i s hlasovými asistenty a domácími centry od Applu, Amazonu a Googlu.


Původní článek z 6. června | Největší nábytkářská společnost světa opět pronikne do internetu věcí. V říjnu začne prodávat nový hub Dirigera určený pro chytrou domácnost. Ikea jím nahradí dosavadní bránu Trådfri sloužící k ovládání LED žárovek a světel. S nimi pak Dirigera zůstane zpětně kompatibilní, a dokonce jich zvládne připojit více najednou (tedy přes 50).

Dirigera už do jedné sítě pro centrální ovládání a automatizaci propojí nejen osvětlení, ale také další typy zařízení. Ikea mluví o reproduktorech, čističkách vzduchu, roletách a v budoucnu i dalších produktech.

Nová brána využívá univerzální protokol Matter za nímž stojí Connectivity Standards Alliance (dřívější Zigbee Alliance). A členy této aliance jsou důležití hráči v domácím síťování: Amazon, Apple, Google, Huawei, Ikea, Resideo, Signify (Philips), SmartThings (Samsung) a další. Díky otevřené povaze může Matter využívat každý, mezi podporovateli je ostatně dalších 200+ firem. Jedna brána si tak může tykat s produkty více značek.

Vedle Dirigery Ikea připraví také novou mobilní aplikaci Home smart pro Android a iOS pro ovládání chytré domácnosti. Firma také slibuje, že v příštím roce zpřístupní i vzdálené ovládání domácnosti.

S hubem Dirigera a novou aplikací jsme se mimo jiné zaměřili na posílení a zjednodušení postupu při připojování nových chytrých výrobků do chytré domácnosti. Přidali jsme také možnosti personalizace, jako je vytváření různých scén s přednastavenými funkcemi chytrých výrobků pro nejrůznější činnosti a okamžiky v domácnosti,“ říká Rebecca Töremanová, obchodní ředitelka společnosti švédské Ikey.

Diskuze (18) Další článek: Apple zdražil předplatné One, Music a TV+. V Česku zvýšil ceny až o 43 %

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,