Bydlení | IKEA | Ekologie

IKEA bude na svůj nábytek používat lepidlo na biologické bázi. Chce tím snížit dopad na klima

Švédská nábytkářská firma IKEA často dává na odiv své ekologické smýšlení. Zatím nejnovějším počinem v tomto směru je plánovaný přechod z lepidel na bázi fosilních paliv na lepidla na biologickém základě. Firma o tomto záměru informovala na svých webových stránkách.

V současné době je 5 % klimatické stopy celého výrobního řetězce IKEA spojeno s používáním lepidla v dřevotřískových deskách, které se používají ve výrobcích, jako jsou skřínky, šatní skříně a police. Cílem změny je snížit do roku 2030 používání lepidel na bázi fosilních paliv o 40 % a emise skleníkových plynů z lepidel o 30 %.

Biologické lepidlo

Hledání nových způsobů lepení je jedním z hlavních přístupů ke snižování klimatické stopy. „Pro společnost IKEA je to velký a důležitý krok, který se snažíme realizovat již více než 10 let. Potvrzuje to, že je potřeba více lepidla s mnohem nižší klimatickou stopou a že i malé změny mohou mít velký dopad. Doufáme, že tato změna bude inspirací pro další,“ řekla technologická a materiálová inženýrka Venla Hemmilä.

IKEA očekává, že biologické alternativy budou v nadcházejících letech cenově konkurenceschopnější lepidla než na bázi fosilních paliv. Doufá, že její výroba urychlí snižování nákladů na ekologičtější produkty a že ji budou následovat další společnosti. Z konkurenčních důvodů však odmítla uvést jména dodavatelů ekologických lepidel.

Přechod od lepidel na bázi fosilních paliv k lepidlům z biologických materiálů bude probíhat postupně. Cílem je, aby většina továren v dodavatelském řetězci IKEA, zabývající se výrobou dřevotřískových desek, používala do roku 2030 lepidla s nižší klimatickou stopou.

Jako první bude používat lepidlo na bázi biotechnologií továrna v litevském městě Kazlų Rūda. Konkrétně půjde o lepidlo vyrobené z technického škrobu z kukuřice. Jde o výsledek desetiletého úsilí o nalezení alternativ k lepidlům na bázi fosilních paliv. Technický škrob se vyrábí z průmyslově pěstovaných rostlin, které jsou odděleny od potravinového řetězce. Souběžně s tím budou probíhat testy dalších biologických alternativ.

Malý krůček pro firmu, ale velký krok pro lidstvo

Lepidlo se v nábytkářské firmě stalo středem zájmu v roce 2016. IKEA tehdy zkoumala, jak jsou její klimatické cíle v souladu s Pařížskou dohodou, a mapovala, jak může rozšířit podnikání a zároveň snížit emise. Provedla analýzu rozdělení zdrojů své uhlíkové stopy, včetně výroby, materiálů a potravin, a najala konzultanty, kteří provedli posouzení životního cyklu některých materiálů.

„Není to jednoduchá změna. Bavíme se o průmyslu, který používá stejná lepidla již šedesát let, a tato lepidla byla šedesát let optimalizována z hlediska výkonu a nákladů,“ upozorňuje Hemmilä a tím, že mnohá lepidla biologického původu jsou aktuálně příliš drahá a průmysl není připraven je vyrábět

„Vzhledem k tomu, že lepidlo v materiálech představuje 5 % klimatické stopy výrobního řetězce IKEA, to má velký dopad a je to klíčový krok k tomu, abychom přispěli k omezení globálního oteplování na 1,5 °C. Společně se zvyšujícím se využíváním recyklovaného dřeva a snahou o dosažení 100% podílu obnovitelné energie při výrobě je to další milník na cestě k udržitelnějšímu rozvoji našich výrobků,“ říká vedoucí oddělení pro klima Andreas Rangel Ahrens.

Hledání nových lepidel je jedním z hlavních přístupů ke snižování klimatické stopy spojené s výrobou dřevotřískových desek. Spolu se snahou o 100% využívání energie z obnovitelných zdrojů je toto úsilí v souladu s ambicí používat do roku 2030 výhradně obnovitelné a recyklovatelné materiály.

Diskuze (12) Další článek: Aby vás feláč, nudesky ani robuxy nepřekvapily. Stahujte ilustrovaný slovník pro boomery

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,